Aalborg, Hjelmerstald

Arkitekt:

Ukendt

Hjelmerstald er et gadeforløb i det gamle Aaborgs sydlige udkant, hvor en del små empirehuse med 2-300 år på bagen er blevet istandsat og bevaret for eftertiden.
Kvarteret omkring gaden blev påbegyndt i midten af 1600-tallet, da der blev indrettet stalde til byens mange heste. Snart efter blev der også opført beboelsesbygninger, der gav husly til byens lavest placerede borgere. Herudover indrettedes butikker, værksteder og værtshuse. Bag husene lå små haver med lokummer og vaskeskure.
Boligkvaliteten var dog meget ringe, men på trods heraf var kvarteret meget tæt befolket med sin helt egen stemning. Fra 1779 blev soldaterne fra det nytilflyttede garnisonsregiment også indkvarteret i bydelen, der fortsat gav husly til Aalborgs fattigste arbejdere.
Du uhumske og usunde forhold fortsatte helt op til efter Anden Verdenskrig, da der påbegyndtes en hårdhændet sanering af hele Aalborgs østby. De bedste huse blev flyttet til Den Gamle By i Aarhus, og i 1961 tog arkitekt Jacob Blegvad initiativ til at bevare Hjelmerstald som et samlet hele.
Opførelsesdata

Årstal: 1680 - 1800

Adresse

Hjelmerstald 2-37
DK-9000 Aalborg

Byggeriets øvrige parter

Anvendelse

Hovedfunktion : Privat boligbyggeri
Bygningsart : Byhuse

Referencer
"
Aalborg, Hjelmerstald
Aalborg, Hjelmerstald
Aalborg, Hjelmerstald
Aalborg, Hjelmerstald
Aalborg, Hjelmerstald
Aalborg, Hjelmerstald
Aalborg, Hjelmerstald

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE