Aalborg Domhus og Vestre Landsret

Arkitekt:

Ejnar Packness

Ferdinand Meldahl stod i 1859-61 for en ting- og arrestbygning i den daværende Gabelsbergergade i Aalborg, opført i gule sten i en tung, italiensk kastelsstil med kamtakker. Men bygningen blev utidssvarende, og Einar Packness opførte en ny retsbygning ved siden af i 1918. Den gamle blev nedrevet i 1970.
Den nye retsbygning er i to etager med en underetage, der er stramt og præcist formet, mens de øverste etager har markante historicistiske elementer som bl.a. svungne gavle og karnapper. Facaderne er i gult murværk med mange fine detaljer. Hjørnet er markeret med bueåbninger og en massiv søjle, bag hvilken indgangstrappen er beliggende.
Opførelsesdata

Årstal: 1918 - 1918

Adresse

Gabels Torv 5/Nytorv/Fjordgade
DK-9000 Aalborg

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Staten
Konsulent: Valdemar Andersen (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Domhus

Referencer
Per Svensson og Jacob Blegvad: Om Packness, 1982. Claus M. Smidt og Erik Iversen: Funkis - det nordjyske gennembrud, Phønix Media A/S, 2003. Erik Iversen: Arkitekten Packness. Hasserisstuerne, 2011. "
Aalborg Domhus og Vestre Landsret
Aalborg Domhus og Vestre Landsret

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE