København, Rosenvængets Hovedvej 27 A, P. C. Skovgaards hus

Arkitekt:

J. D. Herholdt

Blandt borgerskabet, der slog sig ned i det fashionable Rosenvænget på Østerbro, var en hel del kunstnere, deribland landskabsmaleren P. C. Skovgaard, som fik J. D. Herholdt til at bygge sig et hus i 1860 som et af de første i kvarteret. Arkitekten havde gjort sig særlig bemærket tre år tidligere, da han tegnede xylograf Kittendorffs villa på Frederiksberg.
Skovgaards hus eksisterer stadig, men var dog mere en praktisk værkstedsbygning for en maler end en bolig. Det havde form som en kraftig firkantet blok i gule sten med okkergule fuger og hjørnelisener, bånd og indfatninger i rødjordsfarvet puds. Det havde sadeltag i skifer med stort udhæng og "en anelse italiensk middelalder i murene", som det udtrykkes i Danmarks Arkitekturs bind om énfamliehuse. Vinduerne til atelier og beboelsesrum er symmetrisk ordnede, men af forskellig form og størrelse. De er sammen med dørene mørkegrønne, mens vindskeden havde en rødbrun dekoration.
Stuer og værelser var udsmykket med pompejanske farver og med sorte paneler dekoreret med blomster og dyr. Lysforholdene var velgennemtænkte som det påbød sig for en kunstner. Og haven var fuld af italienske træer, blomster og danske børn. Et rigtigt natur-eldorado.
Opførelsesdata

Årstal: 1860 - 1860
Bygningsændringer og ombygninger:
Fredet.

Adresse

Rosenvængets Hovedvej 27 A
DK-2100 København Ø

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: P. C. Skovgaard

Anvendelse

Hovedfunktion : Bolig
Bygningsart : Villa

Referencer
Knud Millech og Kay Fisker: Danske Arkitekturstrømninger 1850-1950, Østifternes Kreditforening, 1951. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad, Politiken, 1968 Lisbet Balslev Jørgensen: Danmarks Arkitektur. Énfamiliehuset. Gyldendal, 1979. Ida Haugsted: Nye Tider - Historicisme i København. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2004. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE