Eyes of Tirana, Albanien (projekt)

Arkitekt:

Henning Larsens Tegnestue A/S, arkitekter MAA

Det albanske projekt skal udvikle og profilere Tirana og sætte byen på det arkitektoniske verdenskort og er det første af en række større projekter.
Forslaget rummer boliger, kontorer og butikker. Byggeriet består af tre dele med et 26 etager højt tårn som vartegn. Med en placering i byens centrum bliver byggeriet det første synlige resultat af en stor og ambitiøs masterplan for Tirana.
Tirana er under forandring og blomstrer med en optimisme og dynamik, der er sjælden i Europa. Der er store forventninger til højhusprojektet, der forventes at sætte standarden for den fremtidige byudvikling i Tirana.
Tirana er varm, tør og altid støvet. Husets koncept svarer på dette med at introducere nogle lodrette oaser i bygningskroppen, der udover at binde de forskellige funktioner sammen, også sætter husets liv i fokus. I de grønne atrier er der swimmingpools, der dels har en rekreativ værdi men også er en del af bygningskompleksets jordskælvssikring.
De store atrier vil i den albanske sommer være svale og behagelige og står som "øjne" i tårnet, der kigger ud over Tirana med de høje bjerge i baggrunden i øst og den tørre slette i syd. Projektet introducerer desuden et helt nyt gadeniveau i Tirana på 9. etage ved at anlægge parker på tagene, der i den senere udbygning af byen kan forbindes med hinanden ved hjælp af gangbroer.
Forslaget er baseret på en helhedsidé, der integrerer byens liv med projektets funktioner og tilfører Tirana nogle kvaliteter og muligheder, der ikke er tilstede endnu. Desuden har det bæredygtige løsninger, hvor fokus bl.a. har været at arbejde med naturlig ventilation, solceller og andre energibesparende foranstaltninger.
Opførelsesdata

Årstal: 2005

Adresse

Skanderbeg Pladsen
AL-? Tirana, Albanien

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Edit-al-it

Anvendelse

Hovedfunktion : Privat boligbyggeri
Bygningsart : Bolighøjhus
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i indbudt konkurrence 2005.

Referencer
Arkitekten 4-2005. Arkfokus 9-2007. "
Eyes of Tirana, Albanien (projekt)
Eyes of Tirana, Albanien (projekt)
Eyes of Tirana, Albanien (projekt)

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE