Møstings Hus, Frederiksberg

Arkitekt:

Ukendt

Møstings Hus stammer fra den periode sidst i 1700-tallet, da Københavns velhavere søgte ud på Frederiksberg for at tilbringe sommeren på en lystgård. Navnet stammer fra bygningens mest kendte ejer, finansminister Johan Møsting, der opholdt sig her fra 1816 til 1843. Bygningen står i klar gæld til den klassicistiske mester C. F. Harsdorff. Den har en lav stueetage til køkken og logi for tjenestefolkene samt en højere første sal med lokaler til herskabet i en klar ruminddeling.
I den enkelt komponerede facade udgør stueetagen en sokkel, der bærer beletagen med et midterparti, der tydeligvis er inspireret af fronten på Harsdorffs Hus på Kongens Nytorv. Facaden er udsmykket med joniske pilastre og en fronton med tandsnit og stukrelief.
I 1844 ændrede hovedhuset status til helårsbeboelse, og i 1903 blev de fleste af gårdens længer nedrevet. Da Rialtobygningen skulle opføres i 1959, blev Møstings Hus revet ned sten for sten og genopført 17 år senere, i 1976-78, på den nuværende adresse. Huset fungerer i dag som museum.
Opførelsesdata

Årstal: 1799 - 1800
Bygningsændringer og ombygninger:
Nedrevet på sin oprindelige adresse, Smallegade 2, i 1959 for at give plads til Rialto-biografen. Genopført på sin nuværende adresse 1978.

Adresse

Andebakkesti 5 (Smallegade 2 B)
DK-2000 Frederiksberg

Byggeriets øvrige parter

Anvendelse

Hovedfunktion : Privat boligbyggeri
Bygningsart : Landsted, nu museum

Referencer
Lisbet Balslev Jørgensen: Danmarks Arkitektur. Énfamiliehuset. Gyldendal, 1979, side 23. Bo Bramsen, Allan Tønnesen og Claus M. Smidt: København før og nu - og aldrig, bind 12. Palle Fogtdal, 1991. "
Møstings Hus, Frederiksberg
Møstings Hus, Frederiksberg
Møstings Hus, Frederiksberg
Møstings Hus, Frederiksberg
Møstings Hus, Frederiksberg
Møstings Hus, Frederiksberg

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE