Middelfart Sparekasse

Arkitekt:

3xN (Nielsen, Nielsen & Nielsen), arkitekter MAA

En åben, elegant tagflade over et 'indre bjerglandskab' udgør fundamentet for Middelfart Sparekasses nye hus. Det ambitiøse hovedsæde sikrer både medarbejderne optimale rammer samt er med til at påvirke byudviklingen af Middelfart i retning af høj arkitektonisk kvalitet. Det ny byggeri er opført i tilknytning til sparekassens nuværende hovedsæde centralt i Middelfarts historiske bymiljø.
Alle bygningens funktioner er overdækket af en stor samlende tagflade. Tagfladen er bygget op som en elegant træ- og aluminiumkonstruktion med en række åbninger, der sikrer rigeligt og levende dagslysindfald. Samtidig giver den skrånende tagflade og dens mange åbninger uhindret udsigt til Lillebælt fra alle steder i huset, oppe som nede. Herved gives huset en lys atmosfære, der er helt rigtig i forhold til Sparekassens ønske om at skabe et hus med et åbent miljø.
Fra det indre torv er der åben forbindelse til Sparekassens egne arealer. Husets primære funktioner er placeret på en række terrasser, der står i åben forbindelse med torvet og hinanden - som et 'indre bjerglandskab'. Terrasserne forbindes internt af rummelige trappeforløb, der giver optimale muligheder for det uformelle møde, der er så vigtig en del af den moderne virksomhedskultur.
Bygningen har med en selvfølgelighed løst udfordringen med at føje et moderne bygværk ind i en eksisterende bevaringsværdig kontekst. Mod Algade har man integreret Sparekassens nuværende bygning i den nye ved at beholde basisstrukturen og tilføjet nye facader. De nye facader respekterer Algades købstadsmiljø ved at følge dimensioner, skala, tagformer og gesimshøjder.
Også teknisk er huset visionært. Det anviser en arkitektur, der opbygger et intelligent samspil mellem konstruktion, materiale og funktion. Der er tale om et miljørigtigt hus, med naturlig ventilation, i smukke holdbare materialer og med en kreativ bearbejdning af dagslys og bygningsintegreret solafskærmning, passiv køling etc. Generelt er der valgt en 'low-tech' tilgang til løsning af teknikken.
Opførelsesdata

Årstal: 2008 - 2010

Adresse

Havnegade 21, Algade 69
DK-5500 Middelfart

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Trekantens Ejendomsselskab A/S
Ingeniør: Cowi A/S, FRI
Landskabsarkitekt: Torben Schønherr Landskab
Konsulent: Grontmij Carl Bro A/S (bugherrerådgivning) og Olafur Eliasson (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Sparekasse, boghandel og café
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i indbudt konkurrence 2005. Tildelt Review Future Projects Award 2006.

Referencer
Arkitektur DK 7-2006, side 518, og 4-2010, side 4. Byggeri 2-2010. Politiken 25-04-2010 og 08-08-2012. Arkitekten 11-2010, side 76. Middelfart Sparekase. 3xN, 2011. "
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasse

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE