Fuglsang Savværk (Rold Skov Savværk), Sabro

Arkitekt:

Schmidt, Hammer & Lassen K/S, MAA

Administrationsbygningen for Fuglsang Savværk i Sabro uden for Aarhus er med sin begavede form og udstrakte brug af træ i sig selv et reklameskilt for virksomheden. Den er placeret ved Viborgvej i det flade landskab ved Frijsensborg-Skovene, hvor den sammen med en oprindelig planlagt halvanden kilometer lang skærmvæg skulle afskærme de bagvedliggende savværksbygninger og tørrepladser.
Bygningen er et regulært toetagers længehus med sadeltag i et nutidigt, let formsprog med klare referencer til tidligere tiders prosaiske savværksbyggeri. Husets basis er beklædt med vandretliggende, blåbejdsede brædder af grantræ. Det elegante sadeltag, beklædt med sort skifer, er ekstra bredt med udhæng over både facader og gavle. Udhænget bæres af karakteristiske stålskråstivere, der er monteret på facaden. Skråstiverne er samtidig længdestabiliserende, hvilket har muliggjort et gennemgående vinduesbånd på førstesalen, der kun brydes af et cirkulært trappetårn ved hovedindgangen ved ankomstpladsen mod øst.
Alle vinduer, døre, skodder, markiser, udhæng og stålkonstruktioner er hvide i en afstemt kontrast til den mørke træbeklædning. Og balkoner og en diagonaltstillet brandtrappe i den ene ende af bygningen har et klart maritimt præg.
Bygningens ydre lethed er videreført i interiøret, hvor glaspartier i skillevæggene sikrer en visuel forbindelse mellem kontorer og salgslokaler i stueetagen. På førstesalen sørger et stort ovenlys i tagryggen for dagslys til gangarealet, der fører til showroom, møderum og kantine.
Af hensyn til brandkrav, stabilitet og lydisolering mod den befærdede Viborgvej er alle bærende dele af bygningen af beton.
Opførelsesdata

Årstal: 1990 - 1990

Adresse

Viborgvej 930
DK-8471 Sabro

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Frijsenborg Gods og Calkas Koncernen
Ingeniør: Arne Elkjær, Århus
Landskabsarkitekt: Schmidt, Hammer & Lassen
Entreprenør: E. Møller Rasmussen, Nr. Snede

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Administrationsbygning

Referencer
Arkitektur DK 7-1992, side 368, og 8-1997, side 451. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. Arkitektur Guide Jylland, side 166. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE