Polyteknisk Læreanstalt, København

Arkitekt:

J. D. Herholdt

Polyteknisk Læreanstalt i Sølvgade blev sammen med andre samtidige undervisningsbygninger opført som et palads i italiensk renæssance, der var et udtryk for viden og håndværksmæssig kunnen og derfor ideelt til kulturel uddannelse af ungdommen.
Læreanstalten blev oprettet ved Københavns Universitet i 1829 med fysikeren H. C. Ørsted som den drivende kraft, men først i 1860 blev der for alvor uddannet kandidater. Det medførte pladsproblemer, hvorefter nye skolebygninger blev opført i 1890 med Herholdt som arkitekt. Komplekset udgjorde en moderne ingeniørhøjskole og bestod af gode faciliteter til hhv. en kemisk og en fysisk fløj forbundet med en auditotiefløj og med professorboliger foran. Senere opførtes maskinsale langs Øster Farimagsgade. Der indrettedes bl.a. laboratorier, hvor de studerende kunne arbejde selvstændigt. I perioden 1912-20 var læreanstalten først studieplads, senere arbejdsplads for Niels Bohr.
Bygningerne i Sølvgade blev også hurtigt for trange, men fungerede som læreanstalt indtil 1954, da hele undervisningen fuldt ud var overflyttet til Øster Voldgade - hvorfra den igen flyttede til Danmarks Tekniske Højskole i Lundtofte 1962-74. Sølvgade-komplekset har siden polyteknikertiden været anvendt af fakulteterne ved Københavns Universitet. Fra 2017 bliver de en del af det kommende Statens Naturhistoriske Museum.
Opførelsesdata

Årstal: 1887 - 1890
Bygningsændringer og ombygninger:
Opført 1887-90. Udvidet langs Øster Farimagsgade 1904-07. Undervisningen flyttet gradvis til Øster Voldgade 1933-54. Derefter anvendt af Københavns Universitet. Indrettes frem til 2017 som en del af det nye Statens Naturhistoriske Museum.

Adresse

Sølvgade 83, Øster Farimagsgade
DK-1307 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Staten
Ingeniør: Øllgaard og Spangenberg & Madsen

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Ingeniørskole, nu universitet

Referencer
Lisbet Balslev Jørgensen, Hakon Lund og Hans Edvard Nørregård-Nielsen. Danmarks Arkitektur. Magtens bolig. Gyldendal 1980. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE