Orion, Hillerød

Arkitekt:

Cubo Arkitekter ApS, MAA

Orion er et behandlingssted for psykisk syge. Udformningen af bygninger og udearealer er derfor foretaget under særlig hensyntagen hertil. For eksempel er plantedyrkning i forbindelse med havebrug både livsbekræftende, meningsfyldt og en æstetisk oplevelse for stedets beboere m.fl. Det drives intensivt i et gammelt frilandsgartneri, der er omlagt med terrasser ved landskabsbehandlingen. På terrasser og skråninger avles køkkenurter og blomster med forskellige farver og dufte afhængig af årstiden. For at komme rundt på arealerne er der udover trapper etableret handicapvenlige ramper.
Boligerne er også indrettet med henblik på handicappede, fx i dimensioneringen af badeværelse, køkken og fællesområder. Et vandbassin reflekterer sollyset ind på søjlegangenes vægge og lofter. Og ved opførelsen er der lagt vægt på naturlige materialer som tegl, træ, natursten, beton og metal, der ikke giver indeklimaproblemer eller uønskede miljøpåvirkninger.
Hele behandlingsinstitutionen er disponeret i en klar, geometrisk komposition med letopfattelige elementer, der danner beskyttede, sociale enheder kædet sammen af landskabet. Dagcentret er velanbragt i den eksisterende vaskeribygning, der indgår i en firelænget gård med 12 boliger og fællesrum om en grøn have.
Syd herfor er planlagt anden etape med særlige boliger i to etager, som også skal danne en gård. Der indrettes elevator til første sal og terrasser eller altan med kontakt til gårdhaven. Som et appendix til hovedbygningen er der tilknyttet et treetagers rådgivningscenter med kontorer, undervisningsrum og taghave.
Opførelsesdata

Årstal: 1996 - 1997

Adresse

Københavnsvej 33
DK-3400 Hillerød
Makrikelnr. 5a, 5b Hillerød markjorder

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Frederiksborg Amts Socialforvaltning
Ingeniør: A/S Wissenberg, FRI (VVS og konstruktioner) Gert Carstensen A/S
Landskabsarkitekt: Preben Skaarup, MAA, MDL
Entreprenør: LN entreprise A/S

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Døgninstitution og dagcenter
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i indbudt konkurrence 1995. Økologi

Referencer
Arkitekten 15-1995. Helle Bay, Bjarne Kennig, Esben Larsen og Christian Woetmann: Tilgængelighed og Arkitektur. By- og Boligministeriet m.fl., 2000. "
Orion, Hillerød
Orion, Hillerød
Orion, Hillerød
Orion, Hillerød
Orion, Hillerød

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE