Farum Svømmehal

Arkitekt:

KHR AS Arkitekter MAA

En af 1970'ernes markante svømmehaller er beliggende i et småhuskvarter i Farum. Her blev det straks et udtryksfuldt og monumentalt vartegn, der i sjælden grad udtrykker bygningernes funktion. Senere er svømmehallen blevet et led i et større idrætsområde i Farum, der også omfatter et stadion.
Svømmeanlægget er karakteriseret ved stort dimensionerede, robuste bygningsdele, en gennemgående betonvæg, hævet på søjler, og et vældigt tag med ensidigt fald, der er båret af kraftige søjler og dragere i beton. Hertil kommer en lidt overdreven dimensionering af flere detaljer, fx de udkragede vandspy, der leder vandet over i store cylindre, beklædt med corten-stål, langs facaden. Hallen rummer et 50 meter svømmebassin med hæve-sænke-bund og udspringstårne samt et børnebassin. Hovedbassinet kan underdeles i mindre bassiner. Denne kraftige bygningsdel danner et fint samspil med de små anonyme gulstensbygninger, sammenknyttet af glasoverdækkede gange, der indeholder cafeteria og omklædningsfaciliteter m.v. Under den store betonvæg i mellenzonen mellem hallen og de lave bygninger er der etableret en kolonnade, der anvendes som publikumsområde ved store svømmestævner.
Hallens store tag er som gavlene beklædt med corten-stål, og betonvæggen er beklædt med rødbrune, keramiske fliser. Detaljeringen er i øvrigt tiltalende og rå med ubehandlede betonoverflader, glas, træbetonplader til loftsbeklædning og skridsikre, keramiske fliser i en gulbrun farve som gulvbelægning. Flere steder er der endvidere indfældet kunstneriske motiver med keramiske billeder.
Opførelsesdata

Årstal: 1978 - 1979

Adresse

Idrætsvænget 2
DK-3520 Farum

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Farum kommune
Ingeniør: Cowiconsult A/S
Landskabsarkitekt: Jørgen Vesterholt
Entreprenør: Højgaard & Schultz A/S
Konsulent: Bodil og Richard Manz og Benny Andersen (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Svømmehal

Referencer
Arkitektur DK 3/4-1981, side 154. Guide til Dansk Arkitektur II. "
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal
Farum Svømmehal

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE