ARoS, Århus Ny Kunstmuseum

Arkitekt:

Schmidt, Hammer & Lassen K/S, MAA

Den nyeste kulturmanifestation i Århus er byens kunstmuseum. Det har til huse i en stor kubisk bygning, der er kendetegnet ved et tilknappet ydre og et åbent indre med et lyst gennemgående atrium. Ovenover troner en cirkulær rundgang i alle regnbuens farver.
Eksteriøret domineres af de enorme, ensartede murflader af røde Flensborg-tegl, der for hvert andet skifte er rykket lidt frem, så der skabes en enkel ornamentik i fin dialog med de omliggende historicistiske huse. Murmassiverne brydes af lodrette glasfelter ved de to indgangsramper og et vandret, tilbagetrukket glasbånd mod Vester Allé. Bygningen er halvt nedgravet i en dramatisk skråning, der sammenbinder park- og havearealerne ved Århus Rådhus og Musikhuset med Århus Ådal og Mølleparken.
Som kontrast til bygningens stramme eksteriør åbner dens indre sig med et stort indbydende atrium, der som et kurvet glassnit skærer sig gennem huset ved hjælp af organiske betonformer. Her er der søjler, gangbroer og balkoner samt en 43 meter høj storslået vindeltrtappe, der fungerer som museets hovedfærdselåre mellem etagerne.
Funktionelt er bygningen opdelt i tre klare zoner, det offentlige gaderum i midten, både horisontalt og vertikalt, udstillingsgallerier mod øst og serviceafsnit mod vest. I tilknytning til gaderummet ligger de udadvendte funktioner som café, butik og udsigtsområder. Udstillingsdelen, hvortil der kræves billet, består af tre sale til den faste samling, et særudstillingsrum, børnemuseum og undervisningslokaler samt ni små rum til installationer i kælderen. Servicefløjen rummer bl.a. kontorer, bibliotek, magasiner, konserveringslokaler, restaurant og garderobe.
Til byggeriet er der anvendt en særlig konstruktiv løsning. En stor betonskive, der spænder mellem nord- og sydgavlen, bærer ikke blot facadens skalmur, men også en del af udstillingsfløjens etagedæk. Hertil er anvendt stålkabler, der også indgår ved opspændingen af gavlelementerne. Ligeledes er der ved ophængningen af det tynde foyerdæk brugt slanke stålstropper.
Kunstmuseet blev færdigbygget i 2011, da der på toppen blev tilføjet en spektakulær panorama-etage i alle regnbuens farver, udført af kunstneren Olafur Eliasson.
Opførelsesdata

Årstal: 2000 - 2004
Bygningsændringer og ombygninger:
Your Rainbow Panorama af Olafur Eliasson 2011.

Adresse

Aros Allé 2
DK-8000 Århus C

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Århus Kunstmuseum og Århus Kommunes Fritids- og Kulturforvaltning, Magistratens 4. afdeling
Ingeniør: Niras
Landskabsarkitekt: Schmidt, Hammer & Lassen
Entreprenør: Fagentrepriser
Konsulent: Birch & Krogboe (sikring), Jordan Acoustics (akustik), Byggeplandata A/S (bygherrerådgiver), Olafur Eliasson (kunstnerisk udsmykning af taget)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kunstmuseum
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i åben, nordisk/europæisk konkurrence 1997

Referencer
Arkitektur DK 8-1997, 2-2004, side 220, 4-2004, side 293, 6-2011, side 38, og 3-2013, side 43. byggeplads.dk 01-2004. Arkitekten 10-2005, 4-2007, 10-2007 og 12-2007. Byggeri 3-2007. Danske Ark Byg 04-2007. Anne-Louise Sommer: Den Danske Arkitektur. Gyldendal, 2009. New Nordic arkitektur & identitet. Udstillingskatalog, Louisiana, 2012. "
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum
ARoS, Århus Ny Kunstmuseum

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE