Højbjerg, Hamphøjvej 25,Moltkes eget hus, Skåde Bakker

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

I 1958 opførte både Knud Friis og Elmar Moltke huse til sig selv - som de i god fordragelighed begge lagde navne til. Husene blev dog meget forskellige, Friis' hus fik et grandiøst brutalistisk præg, mens Moltkes er enkelt og nærmest asketisk.
Hoveddispositionen i Moltkes hus kan minde om Utzons hus i Hellebæk - med et funktionalt længehus suppleret med en bagvedliggende bygning, her indrettet til tegnestue og værksted. Taget herfra fortsætter over mod hovedhuset, hvorved der opstår en naturlig carport mellem husene. Mod øst er der anlagt en gårdhave belagt med overskårne træstammer og beskyttet af en læmur. Dermed refererer huset også til traditionelt, landligt byggeri.
Selve huset har en forholdsvis lukket facade mod nord, men til gengæld en åben side med en bærende vinduesvæg mod syd med udsigt over det oprindelige åbne land. Planen er ikke opsigtsvækkende, men rendyrket med en lang, udvidet gangzone, hvor der også er køkken og spiseplads. Herfra er der adgang til værelser og opholdsstue.
Huset har været billigt at opføre. Loftshøjden er overalt 220 cm, hvilket fortæller, at der ikke skulle ruttes hverken med materialer, arbejde eller plads. Kun en del af opholdsstuen mod syd har fået en større loftshøjde med et forsænket gulv 30 cm under almindeligt niveau. Huset er muret og oprindelig hvidkalket ude og inde. Gulvene er af gule tegl i våde rum og gangarealer samt teaktræ i de øvrige rum.
Knud Friis' hus nu er overtaget af Realdania Byg, der plejer og passer det. Men de nye ejere af Moltkes hus har ikke haft samme sans for dets forfinede enkelthed i møblering og materialevalg, som med årene synes forringet.
Opførelsesdata

Årstal: 1957 - 1958
Bygningsændringer og ombygninger:
Moltke-familien fraflyttede huset allerede i 1961.

Adresse

Hamphøjvej 25, Skåde Bakker
DK-8270 Højbjerg

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Elmar Moltke Nielsen
Ingeniør: Søren Abrahamsen og H. P. Nielsen

Anvendelse

Hovedfunktion : Bolig
Bygningsart : Enfamiliehus

Referencer
Arkitektur DK 6-1959, side 216. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke. Arkitektens Forlag, 1997. Christoffer Harlang og Finn Monies: Eget Hus. Arkitektens Forlag, 2003. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. Michael Sheridan: Mesterværker. Strandberg Publishing, 2011. "
LinksFORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE