Tårnby Hovedbibliotek, Kastrup

Arkitekt:

Gehrdt Bornebusch, kgl. bygningsinspektør, arkitekt MAA

En stor ottekantet ovenlyspyramide er det mest markante element i dette gedigne hovedbibliotek i Tårnby. Ovenlyset er centralt placeret i den kvadratiske bygning i to etager, hvor dets skiftende lysindfald giver interiørernes hvide flader et yndefuldt udtryk. Hertil bidrager de slanke friholdte søjler, der bærer pyramiden, det lyse stengulv, de nedhængte lyspendler og den selvstændige møblering, der understreger rummets egen karakter.
Rundt om centralrummet ligger bl.a. voksenudlån og lokalhistorisk arkiv på stueetagens blå gulv, mens børne- og musikbibliotek et at finde på førstesalens balkoner. Mødesale og personalefaciliteter er indrettet i en gammel bygning og forbundet med den nye via en glasforbindelse.
Biblioteket er opført som en betonkonstruktion med en klar facadeopdeling, hvor røde tegl indgår som skærmmateriale i felterne. Ovenlyskonstruktionen er udført af RHS-stålprofiler og isoleringsruder med indvendige solgardiner.
Opførelsesdata

Årstal: 1982 - 1982

Adresse

Amager Landevej 69, Tårnby
DK-2770 Kastrup

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Tårnby kommune
Ingeniør: Crone & Koch
Entreprenør: H. Hoffmann & Sønner

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Bibliotek
Særlige aspekter: Vinderprojekt i totalentreprise-konkurrence i samarbejde med H. Hoffmann & Sønner 1981.

Referencer
Arkitektur DK 6-1983, side 224, og 5-1989, side 214. Michael Sten Johnsen: Gehrdt Bornebusch. Arkitektens Forlag, 2004. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE