Iraqs Nationalbank, Baghdad

Arkitekt:

Dissing + Weitling arkitektfirma a/s

Iraks centralbank ligger i et tætbebygget forretningskvarter i Bagdad, kun adskilt fra nabobebyggelsen af smalle stræder. Dens formgivning er en bestræbelse på at omsætte islamiske arkitekturtræk til en moderne bankbygnings funktionskrav. Desuden har det ekstreme klima med temperaturer på 50 grader om sommeren og nattefrost om vinteren spillet en afgørende rolle.
I overensstemmelse hermed har bygningen form af en kubus med næsten lukkede facader orienteret mod den kæmpestore, indre banksal, der går op gennem alle etager. Facaderne er udvendigt beklædt med Sivec-marmor. Det store bankrum får lys gennem et vældigt klimareguleret glastag, der også giver lys til kontorerne, som er orienteret mod salen.
Umiddelbart før indvielsen i 1985 blev Nationalbanken stærkt beskadiget af en raket under den irakisk-iranske krig. Og heller ikke under de efterfølgende krigshandlinger, først i 1991 og senere efter USA's invasion 2003 gik banken ram forbi. Bygningen er dog repareret igen.
Opførelsesdata

Årstal: 1981 - 1985

Adresse

Al Rashid Street
IRQ-? Baghdad, Iraq

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Nationalbanken i Bagdad
Ingeniør: M. Folmer Andersen Mogens Balslev
Landskabsarkitekt: Dissing + Weitling
Entreprenør: Philipp Holzmann AG

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Bank

Referencer
Arkitektur DK 2-1980, side 68, 8-1986, side 376, og 1-1993, side 2. Marius Kjeldsen og Henrik Nissen: Danish Building Abroad. Boligministeriet, 1987. "
LinksFORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE