Århus, Skejbytoften, Økohus 99

Arkitekt:

Tegnestuen Vandkunsten ApS

Økohus 99-bebyggelsen i Skejby er et resultat af vinderprojektet i konkurrencen om fremtidens økologiske boligbyggeri fra 1996. Et tilsvarende byggeri er opført i Ikast.
Skejby-bebyggelsen rummer to etagehusblokke og to rækkehusblokke placeret i en langstrakt kæde med fælleshuset i midten på en smal nordvendt grund. Den er præget af økologisk tankegang, med genbrugsbeton, ekstra isolering, varmeveksling og klimastyring, solpaneler, passiv solvarme, tunge bygningsdele samt regnvand til toiletskyl. Men med en god disponering af lejlighederne er alle disse tiltag integreret eller fremhævet som en naturlig del af bebyggelsen.
Boligblokkene er opført i to og tre etager med ensidig taghældning mod nord. Mod syd er facaden udført i glas med solpanelerne som en naturlig del. Facaden er let skråtstillet og tillader passiv solvarme i de karakteristiske toetagers høje solhuse. Facaden mod nord og gavlene står med et lukket udtryk i sorte aluplader.
Syd for husene findes en grusbelagt ankomstplads kranset af udhuse. Langs de skrånende glasvægge er anlagt et stiforløb med postkasser samt lege- og opholdsarealer. Ud for hver bolig spænder en træbro over en vandkanal, der på varme sommerdage har en kølende effekt.
Opførelsesdata

Årstal: 1997 - 1998

Adresse

Skejbytoften 106-182, Skejby
DK-8200 Århus N

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: KAB Bygge- og Boligadministration
Ingeniør: Dominia A/S, FRI
Landskabsarkitekt: Tegnestuen Vandkunsten ApS
Entreprenør: H. Hoffmann & Sønner A/S Region Nord
Konsulent: Dansk Rodzone Teknik A/S Skandinavisk Biomedicinsk Institur A/S i-68, Rådgivende Ingeniørfirma K/S (bygherrerådgiver) Viggo Madsen A/S (bygherretilsyn)

Anvendelse

Hovedfunktion : Støttet boligbyggeri
Bygningsart : Rækkehuse
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i indbudt konkurrence 1996. Økologi. Præmieret af Statens Kunstfond (hædrende omtale). Fremhævet af Århus Kommune 1999.

Referencer
Arkitektur DK 3-1999, side 138. Arkitekten 18/19-1997 og 14-2004. Boligen 2-1999. Arkitektur Guide Jylland, side 236. "
Århus, Skejbytoften, Økohus 99
Århus, Skejbytoften, Økohus 99
Århus, Skejbytoften, Økohus 99
Århus, Skejbytoften, Økohus 99
Århus, Skejbytoften, Økohus 99

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE