Bornholms Kunstmuseum, Gudhjem, Bornholm

Arkitekt:

Johan Fogh & Per Følner Arkitektfirma ApS

Bornholms ny kunstmuseum er placeret omtrent fem kilometer nord for Gudhjem på et stort skrånende areal med udsigt over Østersøen. Stedet er kendt under navnet Helligdommen efter en formodet helbredende kilde, og er i øvrigt nabo til Helligdomsklipperne, Bornholms berømteste klippeparti.
Museet er udformet som en langstrakt formation af mindre bygningslegemer, der strækker sig fra landevejen ned mod kysten. De enkelte udstillingsrum er grupperet omkring en indre glasoverdækket gade, der som en sydengelsk trappegade følger terrænets fald mod kysten. Ned gennem gaden er den forsvundne valfartskilde retableret som vandkunst. Herudover har det ny museum et markant udsigtstårn med en enestående udsigt over kysten og havet, undervisningslokale, diverse kontorer, værksteder, magasiner og museumscafé.
Museet er klart disponeret med skiftende lysvirkninger og farver og er derfor let at finde rundt i for alle grupper af handicappede. For bevægelseshæmmede er der installeret elevator mellem de enkelte niveauer.
Hele anlægget er opført med murede, hvide facader med indlagte, glaserede bånd. Bygningerne er tillige udført i beskedne dimensioner og er præget af traditionelle håndværksmæssige løsninger i pagt med den bornholmske tradition.
Museet blev i 2004 udvidet med nye udstillingsrum oven på den nordligste bygning, en større administrationsfløj og et ændret indgangsparti.
Opførelsesdata

Årstal: 1992 - 1993
Bygningsændringer og ombygninger:
Museumsudvidelse 2001-04

Adresse

Søndre Strandvej 95, Rø
DK-3760 Gudhjem, Bornholm

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Bornholms Amt
Ingeniør: COWIconsult AS, FRI
Landskabsarkitekt: Nørgaard & Holscher, Frederiksberg
Entreprenør: Fagentrepriser
Konsulent: Elsa Granow (farvekonsulent)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kunstmuseum
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i offentlig konkurrence 1991. Modtaget årets murværkspris 1993

Referencer
Arkitekten 12-1991, side 350. Arkitektur DK 3-1994, side 154, og 2-2004, side 214. Living Architecture 13-1994. Guide til Dansk Arkitektur II. Plakat fra Dansk Arkitektur Center 1995. Det Danske Kulturinstitut og Dansk Arkitektur Center: The Danish Wave, udstillingskatalog, 1998. Politiken 26-08-2004. Birgit Stoltz Andersen: Arkitektur på Bornholm i 1900-tallet, Bornholms Tidendes Forlag 2005. Arkitektur Guide Øerne, Arkitektens Forlag, 2006, side 307. Anne-Louise Sommer: Den Danske Arkitektur. Gyldendal, 2009. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE