Enghøj Kirke, Randers Nordby

Arkitekt:

Henning Larsens Tegnestue A/S, arkitekter MAA

Kirken er placeret markant i landskabet og kommer med sin karakteristiske gavl til at fremstå som det, den er: Kirken i landskabet. Højen syd for kirken er forstærket med et kors.
Ankomstvejen er ført langs et skovbryn i et sving op mod og bag om bakken med korset, der derved bliver omdrejningspunkt i bevægelsen op mod kirkeplateauet. Kirken er formet som en processionskirke, stram og aksefast understreget af den dramatisk nedadvendte tagform, som Henning Larsen også har anvendt i kapelkrematoriet i Århus. Vægge og gulv er udført i støbte betonelementer, og tagkonstruktionen består af en limtræsbjælke, hvor de tætsiddende fyrrespær hviler af.
Betegnende for Henning Larsens bygninger er lyset behandlet intensivt. Langvæggene er her perforeret af punktlys fra små vinduer, mens vestgavlen er skåret fri af sidevægge og tag for at opbløde kontrasten fra gavlvinduet bag alteret. Alterbilledet fremtræder som selve naturen, himmelen, marken, træerne og det uendelige landskab, mens præsten tegner sig i silhuet.
Sognegården består af mindre og lavere huskroppe omkring intime, karakterfulde gårde, som brugsrummene orienterer sig imod. Dimensioner og virkemidler er ydmyge for ikke at anfægte kirkeskibet som anlæggets centrale element.
Opførelsesdata

Årstal: 1993 - 1994

Adresse

Gammel Hobrovej 184-186
DK-8900 Randers

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Borups og Sct. Clemens Sogns Menighedsråd
Ingeniør: Kerstens & Westphal, Rådg. Ing. (konst. og VVS) Niels Jordan (akustik)
Landskabsarkitekt: I. P. & Niels Junggren Have
Entreprenør: Fagentrepriser
Konsulent: Frobenius og Sønner (orgel)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kirke
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i indbudt konkurrence 1991. Tilgængelighed.

Referencer
Arkitekten 1-1992, side 22, og 12-2007. Arkitektur DK 8-1995, side 428, og 6-1996, side 350. Guide til Dansk Arkitektur II. Arkitektur Guide Jylland, side 162. Nils-Ole Lund: Henning Larsen, 1996. Byggeriet 6/7-1995. Politiken 16-8-1995. World Architcture (kinesisk) 4-1997, side 34 ff. Henrik Sten Møller: Legen og Lyset. En frise over Henning Larsen som menneske og arkitekt. Politiken, 2000. Anne-Louise Sommer: Den Danske Arkitektur. Gyldendal, 2009. "
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby
Enghøj Kirke, Randers Nordby

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE