Sandhus, Søby på Ærø

Arkitekt:

Ukendt

Sandhusene på Ærø er bittesmå udhuse på størrelse med et hundehus, hvor man tidligere opbevarede det sand, der blev brugt til rengøring. Denne tradition er særlig udviklet på Ærø, men kendes også rundt om i det øvrige land.
I 2006 blev et af disse ydmyge sandhuse, beliggende ved en renoveret landejendom i Skovby ved Søby, restaureret. Det er enkelt bygget op af kløvede kampesten med et løst liggende teglstenstag, der let kunne løftes af, når der skulle fyldes nyt sand i huset.
Sandet, der blev opbevaret i sandhusene, blev brugt til at strø på gulvet. Det skulle være let fugtigt, så det bedre bandt støvet. For at sandet kunne være af så fin og ren kvalitet som muligt, blev det ofte hentet ude på tredje revle - så langt fra land som muligt. Tidligere var brugen af sand til rengøring så udbredt, så det var et selvstændigt erhverv at ernære sig som omkørende "sandmand".
Opførelsesdata

Årstal: 1900-tallet Bygningsændringer og ombygninger:
Restaurertet 2006

Adresse

Skovby Skolevej 4, Skovby
DK-5985 Søby Ærø

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Ærø Kommune og Realdania
Konsulent: Ærø Museum Realdania

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Sandhus

Referencer
"

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE