Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England

Arkitekt:

Arkitektfirmaet C. F. Møllers Tegnestue, arkitekter MAA

Bygningen er en udvidelse af Naturhistorisk Museum i London og rummer anden fase af Darwin Centret.
Udvidelsen er baseret på et helt nyt koncept, hvor et laboratorium er kombineret med et museum - et princip, der kun findes to andre steder i verden, i Frankrig og USA. Huset er typisk skandinavisk med vægten lagt på den overbevisende behandlig af dagslysets spil og nuancer i materialernes overflader. Det udnytter moderne teknologi for at illustrere Darwins udviklingsteori om arternes oprindelse.
Det overordnede arkitektektoniske greb er en vældig "kokon" - 70 meter lang og 28 meter eller otte etager høj - der indeholder museets botaniske og entomologiske samlinger, som består af henved 28 millioner insekter og seks millioner planter. Herudover huser Darwin Centret en forskningsafdeling med op til 300 videnskabsfolk.
Udbygningen indbefatter en række dramatiske, offentligt tilgængelige rum, som giver unikke oplevelser og kig ind i det allerhelligste i kokonens indre. Kokonen omsluttes af en stor glasbygning á la DR Byens koncerthus i København.
Naturhistorisk Museum i London er i forvejen et af byens pompøse, arkitektoniske klenodier, opført 1881 i terracotta uden på en stålkonstruktion. Det er tegnet af Alfred Waterhouse. I 2002 blev museet udvidet med første fase af Darwin-centret, der er tegnet af HOK og indeholder 22 millioner fisk og krybdyr, konserveret i sprit og opbevaret i laboratorieglas og skuffer. Imellem den gamle og ny bygning ligger nu anden fase af Darwin-centret, hvor publikum kan stifte bekendtskab med forskningen omkring Charles Darwins epokegørende udviklingsteorier og arternes oprindelse, mens de i samme åndedrag er i nærkontakt med museets samling på i alt 70 millioner objekter.
Opførelsesdata

Årstal: 2002 - 2009

Adresse

Cromwell Road
GB-SW7 5BD London, England

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Natural History Museum
Ingeniør: Arup (konstruktioner), Fulcrum Consulting (installationer), Buro Happold (brandrådgivning) og Turner Townsend (styring)
Landskabsarkitekt: C. F. Møllers Tegnestue
Entreprenør: BAM Construction

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Museums-udvidelse
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 2001. Nomineret til Mies van der Rohe-prisen 2009. Tildelt Civic Trust Award 2011.

Referencer
Arkitektur DK 2-2004, side 210, og 1-2010, side 12. Arkitekten 01-2002, 10-2005, side 18, 2-2008, side 36 og 12-2008, side 26. Politiken 3-12-2001 og 7-09-2008. Berlingske Tidende 10-2-02. ark-byg 8-2004. Catherine Clessor, Kim Dirckinck-Holmfeld og Karsten Ifversen: The Cocoon, Darwin Centre II. Forlaget Bogværket, 2010. "
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England
Darwin-centret, the Natural History Museum, London, Cocoon, England

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE