Kartoffelrækkerne, København

Arkitekt:

Frederik Christian Bøttger og Henrik Steffens Sibbern

Arbejdernes Byggeforenings første rækkehuse blev opført i Sverrigsgade på Amagerbro - men de blev på grund af deres store popularitet blandt arbejdere og middelklassefolk snart efterfulgt af nye bebyggelser rundt om i København.
Den mest kendte er Kartoffelrækkerne, der blev opført på et stort areal mellem Øster Søgade og Øster Farimagsgade på Østerbro. Bebyggelsen fik sit navn, fordi der på arealet lige uden for Københavns volde havde været dyrket kartofler i snorlige rækker. De 480 huse her blev som de velhavendes villaer på Frederiksberg og i Rosenvænget lidt større, og de fremspringende gavlhuse i gule sten blev pyntet med røde buer og ekstra bånd i facaderne. Arkitekterne lod sig i nogen grad inspirere af den byzantinske elegance, som Christian Hansen havde medbragt til Kommunehospitalet fra Grækenland.
Socialisterne var dog ikke begejstret for denne borgerliggørelse og de honette ambitioner, som familierne i de nye huse stillede. Klassekampen blev helt glemt.
I dag er de fleste huse omdannet til store dyre ejerboliger for én familie, der er blandt de mest eftertragtede i byen. Her finder beboerne et ideelt miljø, hvor der er plads til både invividualitet og fællesskab.
Blandt de øvrige arbejderboliger, der blev bygget i denne periode, kan nævnes husene ved Olufsvej og Øster Allé, Humlebyen ved Carlsberg Bryggerierne samt Kildevældskvarteret (Komponistbyen) på Østerbro. Efter år 1900 blev det dog gradvist mere vanskeligt at opføre husene til en rimelig pris på grund af de stærkt stigende grundpriser i København.
Opførelsesdata

Årstal: 1873 - 1889
Bygningsændringer og ombygninger:
De første 40 huse i Hallinsgade, J. A. Schwartz Gade og Voldmestergade opført af H. S. Sibbern 1873. Resten af de i alt 480 huse er opført af Bøttger 1874-89.

Adresse

Mellem Øster Søgade og Øster Farimagsgade
DK-2100 København Ø

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Arbejdernes Byggeforening

Anvendelse

Hovedfunktion : Støttet boligbyggeri
Bygningsart : Rækkehuse

Referencer
Sys Hartmann og Villads Villadsen. Danmarks Arkitektur. Byens huse - byens plan. Gyldendal 1979. Gyldendal: Danmarks Arkitektur. Enfamiliehuset. Lisbet Balslev Jørgensen, 1979. Arkitektur Guide København, side 193. Guide til Dansk Arkitektur I. Ida Haugsted: Nye Tider - Historicisme i København. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2004. "
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København
Kartoffelrækkerne, København

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE