Søpavillonen, København

Arkitekt:

Vilhelm Dahlerup

Søpavillonen er opført i forbindelse med den voldsomme byudvikling på Nørrebro i slutningen af det 19. århundrede. Udviklingen krævede flere broer over Søerne, og Vilhelm Dahlerup medvirkede til opførelsen af Dronning Louises Bro 1885 og Fredens Bro 1904. Broen ved Gyldenløvesgade skulle også peppes op, og til det formål opførte Dahlerup den festlige pavillon, der skulle bruges som restaurant for datidens livlige skøjteløberkultur. Bygningen er en ren træbygning med to tårne, der minder om tyrkiske minareter. Som bygningen ligger på kanten af Peblingesøen, kan den også give associationer til en vuggende damper.
I 1929 blev Søpavillonens omgivelser ændret, da søarealerne på hver side blev opfyldt, og der etableredes smedejernsindhegnede rosenhaver. I 1979 fremlagde Københavns Kommune en plan for at erstatte Søpavillonen med en svømmehal, tegnet af Jørn Utzon. Efter megen debat blev forslaget igen taget af bordet i veneration for Dahlerups pavillon. I 1994 erstattede to fontænehaver rosenhaverne på hver side af Søpavillonen - hvoraf den ene dog har været sløjfet i en periode under metrobyggeriet til Frederiksberg.
Opførelsesdata

Årstal: 1893 - 1894

Adresse

Gyldenløvesgade 24
DK-1369 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Københavns Skøjteløberforening

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Restaurant m.v.

Referencer
Knud Millech og Kay Fisker: Danske Arkitekturstrømninger 1850-1950, Østifternes Kreditforening, 1951. Tobias Faber, Dansk Arkitektur, 1963. Arkitektur DK 4/5-1996, side 300. Guide til Dansk Arkitektur I. Arkitektur Guide København, side 96. Politiken 28-04-2014 (om Utzons svømmehalsprojekt). "
Søpavillonen, København
Søpavillonen, København
Søpavillonen, København
Søpavillonen, København
Søpavillonen, København
Søpavillonen, København
Søpavillonen, København

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE