Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Planlægningen af et sygehuskapel er en kompliceret opgave. Der skal tages hensyn til de pårørendes værdige og hensynsfulde afsked med en afdød ved en højtidelig ceremoni, der skal indrettes passende og diskrete lokaler til samtaler og fremvisning, obduktionsafsnittet skal indpasses som arbejdsplads og de praktiske transportforhold for lig og kister skal løses.
Det er gjort på en både elegant og velfungerende måde i et fladt hvidt anlæg omgivet af mure og placeret i en egelund sydvest for Aalborg Sygehus. Stueplanet er delt i to zoner, én til publikum og én til pårørende og personale. Fra hovedindgangen kan gæster gå videre til en rolig kapelhave med siddenicher og spejlbassin for at forberede sig på ceremonien - for derefter at vende om og gå til den dobbelthøje kapelsal via foyeren.
Inden da kan de nærmeste pårørende fra foyeren gå ind i zonen med samtale- og præstelokaler samt fremvisningsrum, også for etniske grupper. Arbejdspladsen med modtage-, kistelægnings-, køle- og omladerum samt dissektionsstue m.v. findes i kælderplanet sammen med en underjordisk køregård og ramper. Personale- og arbejdsrum får lys fra en udgravet gård.
Både ud- og indvendigt er vægge og mure udført i hvidmalet beton støbt på stedet. Det brydes kun ét sted, nemlig i de indadvendte fremvisningsrum, hvor der er opsat vægpaneler i rødbrun tombak. Kapelsalen belyses både af oven- og sidelys fra smalle vinduesåbninger, foyeren har et glasatrium og personalezonen lysgårde. Både bygninger og gårdrum er enkelt udformet med gennemarbejde detaljer.
Opførelsesdata

Årstal: 1999 - 2000

Adresse

Ørstedsvej/Mølleparkvej
DK-9000 Aalborg

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Nordjyllands Amt, Bygningskontoret
Ingeniør: Rambøll, Nørresundby
Landskabsarkitekt: Peter Sørensen ApS, Aalborg
Entreprenør: Højgaard & Schultz A/S
Konsulent: Erik Heide og Stig Brøgger (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kapel
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 1997.

Referencer
Arkitektur DK 6-2001, side 402. Byggeri 4-2001. Arkitektur Guide Jylland, side 86. The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture Travel Edition, London 2005. "
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus
Aalborg Sygehuskapel, Aalborg Sygehus

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE