Uppsala Koncert- og kongreshus, Sverige

Arkitekt:

Henning Larsens Tegnestue A/S, arkitekter MAA

Uppsalas nye vartegn, koncert- og kongreshuset, ligner mest af alt en klippe- eller isblok, der er skulpturelt bearbejdet af en billedhugger med sin mejsel. Bygningen i glas og titanium er otte etager høj, og med sine skarpe indhug og mange vinkler rager den pænt op over byen, hvor den står og glimter som en krystal, deraf navnet "Uppsala Kristallen". Bygningen er placeret i et nyere omåde lidt uden for den historiske, gamle bydel. Interiøret er oplevelsesrigt med tre sale, hvoraf den største kan rumme 1.350 mennesker, foyer, udstillingsrum og kontorlokaler for de ansatte. Formen på koncertsalene er betinget af akustiske krav. Bygningskroppen er skåret igennem på to ledder, et lodret snit løsner op og skaber lysindtag og rumlighed til domkirkens tårne i bybilledet, mens en vandret spalte rummer foyeren, hvorfra man ser ud over byen og derfra går videre op i koncertsalen. Bygningen er endnu et mesterværk af Henning Larsen, understreget ved anvendelsen af blanke overflader og meget glas samt sansen for at udnytte det konkrete sted, modellere lyset og skabe enkle, stærke virkninger.
Opførelsesdata

Årstal: 2002 - 2007

Adresse

Vaksala Torg 1
S-753 75 Uppsala, Sverige

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Uppsala Kommun
Ingeniør: Akustikon og Gade & Mortensen Akustik (akustik), ÅF-Installation (VVS), Knut Jönson Ingenjörsbyrå (konstruktion), WSP (el), Brandskyddslaget (brandsikring), Storköksbyrån (storkøkken) og Bjerking Ingenjörsbyrå (geoteknik)
Landskabsarkitekt: Henning Larsens Tegnestue A/S og Tema Landskabsarkitekter
Entreprenør: PEAB
Konsulent: Tema projektledare (byggeledelse), Hifab (projekteringsledelse), Johnny Svendborg (projektering), White (indretning), Katarina Löfström (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Koncert- og kongreshus
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 2002 Vist på Venedig Biennalen 2004

Referencer
Arkitektur DK 5-2004, side 407, og 8-2008, side 550. Arkitekten 19-2002, 4-2005 og 5-2010. Politiken 7-6-2002 og 7-10-2007. Berlingske Tidende 02-09-2007. Byggeri 2-2008. "
Links

#http://www.hlt.dk http://www.uppsala.se#

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE