Aalborg Seminarium, University College Nordjylland

Arkitekt:

Nils Andersen og Salli Besiakov, Dall & Lindhardtsen, arkitekter MAA

Seminarieskolen i Aalborg er opført over et længere åremål fra 1965 til 1977 samt igen i 2000. Første etape var selve seminariet, hvis udformning var præget af de pædagogiske ideer, der var fremherskende i 1960'erne. Det udgøres af et kompakt, organisk bygningsværk med artistisk formede sangsale og auditorier i en åben struktur, inspireret af store forbilleder som Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto og Jørn Utzon.
De veldisponerede undervisningsrum og kontorlokaler blev fordelt i to etager i en kreds omkring en attraktiv grønnegård (der nu er glasoverdækket), hvortil de to foyerer i stuen og på første sal samt kantinen er knyttet gennem dobbelthøje glasvægge. Særligt de fem prismatiske bygninger ved indgangen med base af rødt murværk og overliggende, ribbeafskærmede vinduesbånd påkalder sig opmærksomhed.
Næste afdeling var en øvelsesskole til praktisk pædagogisk arbejde, der blev påbegyndt umiddelbart efter seminariets indvielse, men først afsluttet ti år senere. Den er disponeret som et to-etagers, kamformet anlæg med administration, faglokaler og fællesfaciliteter velplaceret i længer mod syd, hvorfra én-etages normalklasseafsnit som kammens "tænder" skyder sig ud. Mellem længerne er der anlagt små intime udeopholdsarealer på det skrånende terræn. Mod nord afsluttes anlægget af en legeplads og sportshaller.
Både første og anden afdeling af skolen er opført som traditionelt byggeri i røde, blødstrøgne sten og built-up tag med stort udhæng. Til vinduesbrystninger og inddækninger er der anvendt kobber og til gulvene lyse, keramiske fliser. Alt træværk er lyst fyrretræ. Hele udførelsen er præget af stor omhu i materialebehandlingen og detaljeringen både ude og inde.
I 2000 er seminariet atter udvidet med en harmonisk, modernistisk tilbygning mod øst til bl.a. hjemkundskab med Dall & Lindhardtsen som arkitekter.
Opførelsesdata

Årstal: 1965 - 1977
Bygningsændringer og ombygninger:
Seminarium af Andersen og Besiakov 1965. Øvelsesskole af Andersen og Besiakov 1977. Tilbygning af Dall & Lindhardtsen 2000.

Adresse

Mylius Erichsens Vej 131, Gug
DK-9210 Aalborg SØ

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Aalborg Kommune
Ingeniør: Studstrup & Østgaard A/S
Landskabsarkitekt: Ole Nørgård
Entreprenør: Rasmussen & Stisager

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Seminarium og øvelsesskole
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 1961.

Referencer
Arkitektur DK 6-1965, side 239, 3-1979, side 104, og 1/2-1985, side 60. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 3, Politikens Forlag, 1971. Lisbet Balslev Jørgensen, Hakon Lund og Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Danmarks Arkitektur. Magtens bolig. Gyldendal, 1980. Guide til Dansk Arkitektur II. Arkitektur Guide Jylland, side 74. ArkitekturMagasinet 1-2009, side 64. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE