Franske Ambassade (Juels og Thotts Palæ), København

Arkitekt:

Ukendt

Den Franske Ambassade i København holder til i et tidligere fornemt palæ, oprindeligt bygget som et vinkelhus i 1683-86 af admiralen og søhelten Niels Juel på en prominent grund på Kongens Nytorv, hvor Niels Juel i forvejen ejede en gård.
Han opførte hovedfløjen af palæet med facade mod torvet, markeret af en trefagsrisalit med port i midten. Risalitten fortsatte opefter i en trefagskvist med balustrade, hvorfra admiralen kunne følge skibene på Sundet. Facadeopdelingen er foretaget med toscanske pilastre i stor orden, der er typisk for den hollandske palladianisme.
Den samme facadeordning er foretaget på sidehuset mod Bredgade, hvor der indgår murværk og dekorationer fra den gamle gård og således rettelig er en ombygning.
Bygningen var i to etager over en høj kælder med trappen anbragt i hjørnet til højre for porten, så den kunne betjene begge fløje. De repræsentative, udsmykkede rum var placeret i beletagen mod torvet, mens opholdsværelserne lå mod Bredgade. Køkkenet, portner- og lakajværelser havde deres plads i stueetagen, mens det øvrige tyende var henvist til kælderen.
Anlægget er først gjort færdigt i 1703, da en ny nordfløj med smukke interiører og en østlig murrunding mod haven skabte en symmetrisk gård.
En ny ejer, greve Otto Thott, lod imidlertid Jardin modernisere palæet i 1760'erne til det nuværende lidt kølige, men forfinede udseende. Hovedfacadens pilastre fik korinthiske kapitæler, ny balustrade og en pompøs våbenkartouche, der opsattes sandstenguirlander mellem etagerne og den gamle kvist erstattedes af en lav fronton med relief. Og i gården byggedes den kurvede fløj i stedet for spærremuren.
I 2012 tilendebragtes en omfattende renovering af facaderne, der bl.a. fik en sart grå tone i to nuancer, der anses for at være Jardins originale farve. Den erstattede en lakserød kulør, facaden fik ved en istandsættelse i 1980'erne.
Opførelsesdata

Årstal: 1683 - 1686
Bygningsændringer og ombygninger:
Arkitekten for det oprindelige Juels Palæ er ukendt - men må søges i kredsen omkring Hans van Steenwinckel den Yngre, Ewert Janssen og Lambert van Haven. Ombygning i Louis-Seize-stil af Nicolas-Henri Jardin 1763-65. Restaurering af facaden i lakserød farve i 1980'erne. Ny restaurering af facaden af Frédéric Didier og 2BDM 2010-12. Har huset Den Franske Ambassade siden 1930.

Adresse

Kongens Nytorv 4
DK-1050 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Niels Juel

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Ambassade, tidligere palæ
Særlige aspekter: Tildelt diplom af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse 2013.

Referencer
Ordinære Danske Avis, nr. 41, 1676. Hist. Medd. Kbh., 1917-18, side 11: Villads Christensen, København i Aarene 1673-78 efter Kræmmerregnskaberne. Danske Slotte og Herregårde, 2, 1964, side 237. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 1. Politikens Forlag, 1968. Sys Hartmann og Villads Villadsen: Danmarks Arkitektur, Byens huse - byens plan. Gyldendal, 1979. Politiken 30-11-2012. "
Franske Ambassade (Juels og Thotts Palæ), København
Franske Ambassade (Juels og Thotts Palæ), København

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE