Nykøbing Mors Rådhus (Morsø Rådhus)

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Morsø Rådhus er en bygningstype, som Friis & Moltke udviklede i forskellige varianter i løbet af 1970'erne til for eksempel gymnasier og administrationshuse. Her er ekspeditionsområder og andre udadrettde funktioner placeret i en stor centralhal med høj, ensidig tagrejsning.
Odder Rådhus er det mest beundrede eksempel, der blev efterfulgt af andre mere forsimplede bygninger. Blandt dem er rådhuset i Nykøbing Mors, hvor snittet i fællesbygningen har mistet sin funktionelle mening, fordi det høje centralrum kun fører til én-etages kontorfløje. Det har dog ikke svækket det fint afbalancerede hus, der er æstetisk varmt og venligt med en ligefrem brug af træ, tegl, kobber og brosten.
Centralrummet, hvor også kantinen er placeret, henvender sig til en ankomstplads, der har forbindelse med byens gader. Her er den udendørs brolægning trukket med ind i forhallen, hvor lyse trækonstruktioner og klare farver forstærker indtrykket af imødekommenhed. De bagvedliggende forvaltningslænger er opført i beton og skalmuret med røde teglsten. De strækker sig ned mod Klosterfjorden og afsluttes af små drivhuse for enden af gangene.
Opførelsesdata

Årstal: 1979 - 1980

Adresse

Jernbanevej 7
DK-7900 Nykøbing Mors

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Morsø Kommune
Ingeniør: Evald Thybo
Landskabsarkitekt: Sven Hansen
Konsulent: Arne L. Hansen (kunstnerisk udsmykning) J. Boech-Hansen (koordinerende byggerådgivning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Rådhus
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 1978.

Referencer
Arkitektur DK 1-1981, side 34, og 1/2-1985, side 43. Guide til Dansk Arkitektur II. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke. Arkitektens Forlag, 1997. Arkitektur Guide Jylland, side 36. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE