Helsingør, Stengade 83 (før 79, Ostens Gård

Arkitekt:

Ukendt

Palæet har en fornem placering for enden af Stengade med udsigt fra den østvendte altanbygning over havnen og Øresund. Det er udført i elegant rokoko som et nifags hus i to etager med mansard over en høj kælder. Mansardtaget brydes af en central trefags kvist.
Den strenge symmetriske tredeling af facaden er dog også karakteristisk for barokken. Som lodret opdelig er der anvendt flade ørelisener, der under midterpartiets trekantgavl løber op i fuld højde. Her var oprindelig isat tre høje, rundbuede vinduer ind mod husets store festsal på første etage.
Ejendommen opførtes af toldkommissær Otto Frantz von der Osten i 1770 og havde efterfølgende andre velhavende ejere i den florissante periode. Den sidste af dem, skibsreder og storkøbmand Frédéric de Coninck, blev umådelig rig, bl.a. fordi handelshuset leverede fødevarer til englænderne under belejringen af København i 1807 - hvilket forståeligt nok vakte stor harme.
Opførelsesdata

Årstal: 1769 - 1770
Bygningsændringer og ombygninger:
Facaden ændret.

Adresse

Stengade 83
DK-3000 Helsingør

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: F. v. der Osten

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Byhuse med erhverv og boliger

Referencer
Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 2, Politiken 1969. Sys Hartmann og Villads Villadsen: Danmarks Arkitektur. Byens huse - byens plan, Gyldendal 1979. Gyldendal: Den Store Danske Encyklopædi. Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde - Stengade. Helsingør, 2002. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE