Risskov Gymnasium

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Risskov Gymnasium hører til de skoler, der er opført efter indførelsen af fagklassesystemet omkring 1960. Systemet uden hjemmeklasser medførte en større fokusering på skolens fællesarealer, som eleverne benytter, når de skal fra ét rum til det næste - som her i Risskov, hvor der med et strukturalistisk udgangspunkt og ligefremme arkitektoniske midler er skabt et afslappet, pædagogisk miljø, der siden har gjort bygningen til et af hovedværkerne i dansk arkitektur.
Anlæggets hovedgreb er ligetil med fire forskudte længer med undervisningsrum omkring tre gadestrøg og lysgårde i en byagtig karakter. I centralrummet i midten af bygningen breder fællesarealerne sig med garderobe og hævede opholdsterrasser med spisepladser, omkranset af brystninger. I tilknytning hertil ligger udleveringsskranke for køkkenet, samlingssal og kontorer.
Gaderne har udendørspræg med betonfliser, gedigent, rødt murværk og robust, indbygget inventar. De har endda fået navne som Søndergade, Algade og Nørregade. For at understrege udendørspræget er gangene udstyret med trekantede ovenlys, der i høj grad befordrer skolens uformelle atmosfære.
Konstruktivt er skolen opbygget af et langsgående system af præfabrikerede betondragere og -søjler, der er todelte. Udover røde mursten og betonfliser er der anvendt mineraluldsplader og trælægter til lofter samt tæppestof på gulve i klasseværelser og kontorer. I samlingssalen er det nedhængte loft af ru brædder, gulvet af mørkt behandlet egetræ og hejsevæggen af stål med overdel af sølvbronzeret plade.
Hele miljøet lives op af klare blå, røde, grønne og gule farver samt stole og borde af Alvar Aalto og Friis & Moltke selv.
Opførelsesdata

Årstal: 1968 - 1969

Adresse

Tranekærvej 70
DK-8240 Risskov

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Århus Amtskommune
Ingeniør: Wilcken & Wulff
Landskabsarkitekt: K. Mejer Jensen
Konsulent: Poul Winther og Allan Schmidt (kunstnerisk udsmykning), Ole Refsgaard (inventar)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Gymnasium

Referencer
Arkitektur DK 5-1970, side 189, 1/2-1985, side 44, og 2-2004, side 181. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 3. Politikens Forlag, 1971. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. Arkitektur Guide Jylland, side 213. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke, Arkitektens Forlag, 1997. "
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium
Risskov Gymnasium

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE