Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Hotel Lakolk på Rømø er et fint eksempel på den beton-brutalisme, som Friis & Moltke var eksponenter for i en årrække. Desværre er byggeriet nu delvis forfaldent på grund af ukyndiges omgang med stedet.
Inspireret af det barske klima på kysten ud til Nordsøen er arkitekturen robust. Derfor står alle ydervægge, tagkonstruktion, søjler og gesimser i ubehandlet beton med aftryk af forskallingsbrædderne. Murene gror så at sige op af det bølgende terræn. Tagene er naturligvis dækket med græstørv.
Hovedbygningen i to etager ligger mod øst. Herfra skyder énetagers værelsesfløje ud i tre niveauer og danner indre gårdrum inden klitlandskabet tager over mod vest. Korridorerne får lys fra små, skydeskårsagtige vinduer i de lukkede betonmure. De er malet i stærke farver ligesom vinduespartierne i indgangsfacaden.
Også det indre er robust med ubehandlet eller hvidmalet beton til vægge og konstruktioner, befonfliser eller tæpper på gulvene og en trappe støbt i stålforme. På første etage med opholdsstue og bar er der tillige anvendt hvidt murværk ved pejsen og bræddebeklædning til nogle af væggene.
Det oprindelige inventar og møbler af bl.a. Alvar Aalto var endda direkte raffinerede. Men det findes ikke mere. Hotel Lakolk blev i perioden 1986-2001 drevet af Tvind-institutionen, der misrøgtede stedet på det skammeligste, inden det nu igen fungerer som feriehotel.
Opførelsesdata

Årstal: 1965 - 1966
Bygningsændringer og ombygninger:
Renoveret og dermed vandaliseret 2003.

Adresse

Lakolk 150
DK-6792 Rømø

Byggeriets øvrige parter

Ingeniør: Abrahamsen & Nielsen
Konsulent: Emil Gregersen (farvesætning) Harbo Sølvsten (indretning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Hotel

Referencer
Arkitektur DK 6-1966, side 241, 1/2-1985, side 42, 2-2004, side 183, og 3-2012, side 8. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad, Bind 3. Politikens Forlag, 1971. Guide til Dansk Arkitektur II. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke. Arkitektens Forlag, 1997. Arkitekten 10-2005. Anne-Louise Sommer: Den Danske Arkitektur. Gyldendal, 2009. "
Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)
Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)
Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)
Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)
Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)
Hotel Lakolk, Rømø (vandaliseret)

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE