Bjerringbro Gymnasium

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Bjerringbro Gymnasium er opført i en periode, da en stor elevtilgang nødvendigjorde et større antal af denne skoletype i Danmark. Men her er tale om et mindre egnsgymnasium med fire spor til 400 elever i modsætning til tidens store skoler med syv eller otte spor.
Gymnasiet er smukt beliggende i den naturskønne Gudenå-dal. Det består af to retvinklede fløje omkring en L-formet vandrehal med tilknyttet kantine og opholdpladser, overdækket med et skråt tag. Den ydre fløj, hævet en halv etage over vandrehallen, rummer normalklasser i to etager, den indre fløj specialklasser i én etage. For sig selv ligger en kombineret gymnastik- og idrætshal.
Vandrehallen er gymnasiets rumlige højdepunkt. Dens tag, opført som en tømmerkonstruktion, er som i andre af Friis & Moltkes byggerier løftet over fløjene, så der kommer dagslys ind fra to sider. Desuden er gavlene inddækket med glas. Der er fra begge etager i normalklassefløjen åbne gallerier med balkoner og terrasser mod centralrummet, og lærerværelse og bibliotek ligger over hinanden centralt i hjørnet.
Bygningen fremtræder med karakterfulde bærende røde murstensvægge ude og inde og med røde tegl på taget. I klassefløjene er væggene vandskurede og hvidmalede. Her er nedhængte lofter udført af trærammer og trådnet samt tæpper eller linoleum på gulvene. Der er endvidere anvendt en klar blå farve til døre, håndlister og elevatortårn, mens de runde, laminerede træsøjler, der bærer kantinetaget, er hvidmalede.
Opførelsesdata

Årstal: 1980 - 1981

Adresse

P. E. Eriksensvej 2, Sønderbro
DK-8850 Bjerringbro

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Viborg Amtskommune
Ingeniør: Palle Christensen (gymnasium) Nørskov Lauersen (sportshal)
Landskabsarkitekt: Sven Hansen
Entreprenør: Fagentrepriser
Konsulent: P. E. Kappelgaard (byggeledelse)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Gymnasium

Referencer
Arkitektur DK 5-1979, side A 90, og 1-1982, side 16. Guide til Dansk Arkitektur II. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke, Arkitektens Forlag, 1997. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE