Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg

Arkitekt:

Ukendt

Vor Frue Kirke i Kalundborg er med sine fem markante tårne og en plan med græske korsarme en af de mest særegne og monumentale kirkebygninger i europæisk sammenhæng. Eksteriøret fremtræder magtfuldt - mens det opdelte kirkerum overraskende har en beskeden størrelse. Det kompenseres der for med fine proportioner og gode lysvirkninger.
Bygningen har givetvis indgået i Kalundborgs befæstning, og er opført af røde munkesten i fuld mur over en dristig konstruktion af søjler og hvælv omkring 1170 af Esbern Snare. Måske for dristig, for det 44 meter høje, firkantede Mariatårn i midten kollapsede 1827 på grund af uforstandige udgravninger inde i kirken. Først i 1867-71 blev det genopbygget af Vilhelm Tvede. Over korsarmene står de fire mindre, ottekantede tårne, der er opkaldt efter hver sin helgeninde. Hertil kommer et gotisk sakristi i et af hjørnerne.
Kirken er i modsætning til de fleste andre i Danmark en centralbygning med et kvadratisk skib, fra hvilket de fire korsarme med polygonale afslutninger skyder sig ud. Alteret og indgangen er dog traditionelt placeret i hhv. den østlige og vestlige korsarm. Kirkens hovedform tyder på byzantinsk oprindelse.
Kirkens rum er overdækket med forskellige typer hvælv: et ribbeløst grathvælv i midterskibet, tøndehvælv i korsarmene og kantede kuppelhvælv i tårnrummene. Interiøret afslører også den modige konstruktion, hvor det vældige centraltårn kun hviler på fire granitsøjler, mens de øvrige fire tårne står direkte på korsarmenes tøndehvælv.
I 1952-55 fik kirkens skrå forplads et fint haveanlæg af C. Th. Sørensen og Ole Nørgård. Pladsen, omgivet af små huse, er tilplantet med lave, klippede hækkvadrater af berberis og liguster i et geometrisk mønster, der som en rolig, grøn partrerre forskyder sig regelmæssigt over fladen.
Opførelsesdata

Årstal: 1170 - 1170
Bygningsændringer og ombygninger:
Kirken opført af Esbern Snare omkring 1170. En tagbrand beskadiger kirken 1314. Det midterste kirketårn styrter ned i 1827. Det genopbygges af Vilhelm Tvede efter gamle tegninger 1867-71. Nye restaureringer af Andreas og Mogens Clemmensen 1916-21. Haveanlæg af C. Th. Sørensen og Ole Nørgård 1952. Haveanlægget er som det første strykke landskabskunst i Danmark fredet i 2011.

Adresse

Adelgade 19
DK-4400 Kalundborg

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Esbern Snare
Landskabsarkitekt: C. Th. Sørensen og Ole Nørgård
Konsulent: Lorentz Jørgensen (altertavle, 1650)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kirke og plads

Referencer
Gengivet på frimærke 1953. Tobias Faber, Dansk Arkitektur, 1963. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 2, Politiken 1969. Hugo Johannsen og Claus M. Smidt: Danmarks Arkitektur, Kirkens huse, Gyldendal 1981. Guide til Dansk Arkitektur I. Annemarie Lund: Guide til Dansk Havekunst, 2002. Gyldendal: Den Store Danske Encyklopædi. Annemarie Lund: Danmarks Havekunst III, Arkitektens Forlag, 2002. Arkitekten 2 og 4-2005. Jørgen Hegner Christiansen og Kim Dirckinck-Holmfeld: En Arkitekturkanon, Arkitektens Forlag, 2005. Arkitektur Guide Øerne, Arkitektens Forlag, 2006, side 100. Anne-Louise Sommer: Den Danske Arkitektur. Gyldendal, 2009. Politiken 09-01-2014. "
Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg
Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg
Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg
Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg
Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg
Vor Frue Kirke og Kirkeplads, Kalundborg

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE