Roskilde, Det Gule Palæ

Arkitekt:

Lauritz de Thurah

Palæet i Roskilde, beliggende øst for Domkirken, er i sin nuværende skikkelse opført af Lauritz de Thurah i 1733. Men inden da havde der i Roskildes storhedsperiode i middelalderen ligget en residens for de kirkelige fyrster. En reminiscens fra denne periode er den såkaldte Absalonbue af frådsten fra 1200-tallet, der forbandt kirkens apsis med bispegården.
Palæet er et firefløjet gult barokanlæg med en hovedbygning i to etager, der er fremhævet med pilastre i midten og ved hjørnerne, to sidefløje i én etage og en portfløj mod Stændertorvet. De fire fløje er med rødt tegltag og forbundet med kurvede arkader, der sammen med den krumme portbygning giver anlægget en levende og dynamisk karakter. Hovedbygningen minder i form og størrelse om Odense Slot, der opførtes ti år før.
Hovedbygningen anvendtes især som bolig for kongen og dronningen, mens fløjene gav plads til det kongelige følge. Men amtmanden har også haft sin bolig her. Da stænderforsamlingen for øerne i 1835 samledes i Roskilde blev dronningens gemakker omdannet til mødesal. Siden 1924 har palæet dels været bolig for biskoppen i Roskilde, dels huset stiftets administration.
Opførelsesdata

Årstal: 1732 - 1733

Adresse

Stændertorvet 3 A
DK-4000 Roskilde

Byggeriets øvrige parter

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Slot, nu kontorer

Referencer
Tobias Faber, Dansk Arkitektur, 1963. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad, Politiken 1969. Lisbet Balslev Jørgensen, Hakon Lund og Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Danmarks Arkitektur, Magtens bolig. Gyldendal 1980. Guide til Dansk Arkitektur I. Gyldendal: Den Store Danske Encyklopædi. Arkitektur Guide Øerne, Arkitektens Forlag, 2006, side 84. "
Links

#http://www.roskilde.dk http://www.kuas.dk/kulturarv/bygninger/fredede_bygninger/265.jsp#

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE