Frijsenborg, Hammel

Arkitekt:

Ferdinand Meldahl

En af landets smukkeste herregårde, Frijsenborg mellem Aarhus og Randers, stammer fra 1860'erne, da Ferdinand Meldahl ombyggede det gamle trefløjede barokhus til et slot i renæssancestil med de vigtigste elementer som hjørnetårne og spir hentet fra Frederiksborg Slot. De repræsentative rum ligger i hovedfløjen, mens værelserne er anbragt i sidefløjene.
Slottet ligger på en holm midt i en voldgrav med den brede toetagers hovedbygning flankeret af to tårne mod vest og de lavere sidefløje pegende mod øst. Det er opført i Christian IV's stil med røde, danske tegl, trekantfordakninger over vinduerne, gesimsbånd, konsoller, relieffer og en fremhævet indgangsportal, hvor der er anvendt moderne materialer som cement, jern og zink.
Planen byder ikke på mange overraskelser. Sidefløjene har korridorer til gårdsiden med adgang til værelserne. Fløjene afsluttes af to pavilloner, der rummer hhv. grevens værelse og en billardsalon. Hovedfløjen giver plads til pragtrummene, vestibule, sal og havestue samt spise- og dagligstue.
Interiørerne er tung kost med gedigne paneler og døre, svære loftgesimser og billedrammer af forgyldte gipsguirlander. Her aner man arkitektens begejstring for Dogepaladset og Scuola di San Rocco i Venedig.
Opførelsesdata

Årstal: 1862 - 1866

Adresse

Frijsenborgvej
DK-8450 Hammel

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: C. E. Krag-Juel-Vind-Frijs
Konsulent: Hans J. Holm (interiører) og C. F. Aagaard (malerier)

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Herregård

Referencer
Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad, bind 3. Politikens Forlag, 1971. Peter Brogaard, Hakon Lund og Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Danmarks Arkitektur, Landbrugets huse, Gyldendal 1980. Guide til Dansk Arkitektur II. Arkitektur Guide Jylland, side 147. "
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel
Frijsenborg, Hammel

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE