Sankt Andreas Kirke, København

Arkitekt:

Martin Borch

Sankt Andreas Kirke ligger på en skæv hjørnegrund mellem Gothersgade og Øster Farimagsgade bagved det gamle Kommunehospital i København, hvor den har fået en utraditionel toskibet plan. Som i den senmiddelalderlige Præstø Kirke udgøres sideskibet af tre sammenhængende, gavlstillede kapeller.
Ud for sideskibskapellerne er et slankt tårn anbragt ved gadekrydset, og langs Gothersgade er der tilbygget et toetagers menighedshus med en lille vellykket klosterhave og ligkapellet bagved mod Bartholinsgade.
Kirken er opført i den nationalromantiske periode i overgangen mellem det 19. og 20. århundrede. Der er brugt djærve, romanske motiver, som er sammenføjet til en homogen og stærk original helhed - en kunstnerisk bearbejdet klump med tyngde og fylde. Materialerne er danske med stoflige, usorterede røde munkesten over et usædvanligt højt fundament af granitblokke.
I 2013 er det besluttet, at Sankt Andreas Kirke ikke længere anvendes til gudstjenester, men til andre kirkelige formål. I den forbindelse er der planer om en større ombygning.
Opførelsesdata

Årstal: 1898 - 1901

Adresse

Gothersgade 148/Øster Farimagsgade 1
DK-1123 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Sankt Andreas Sogn
Konsulent: Anders Bundgaard (hovedportal)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kirke
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 1897.

Referencer
Arkitekten M 7-1937, side 101 (artikel af Steen Eiler Rasmussen). Genoptrykt i Arkitekten 07-2012. Knud Millech og Kay Fisker: Danske Arkitekturstrømninger 1850-1950, Østifternes Kreditforening, 1951. Hugo Johannsen og Claus M. Smidt: Danmarks Arkitektur, Kirkens huse, Gyldendal 1981. Guide til Dansk Arkitektur I. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE