Lindholm Gård, Roskilde (nedbrudt)

Arkitekt:

Ukendt

En af de firelængede bondegårde på Sjælland, der blev ideal eller ligefrem en prototype for den danske gård, var Lindholm ved Gevninge. Gården lå oprindelig inde i landsbyen, men blev ved udskiftningen 1787-88 flyttet ud på landet, hvor den undergik mindre ændringer.
Lindholm fulgte idealskemaet med en længe til beboelse og tre udhuslænger, der omkransede en regulær, lukket gårdsplads med indgang gennem en port over for stuehuset. Dette var helt regulært indrettet med forstue og skorsten nogenlunde i midten. Til den ene side lå dagligstuen med langbord, hjørnebænk og et par sengesteder samt den uopvarmede øverstestue med kister og skabe, hvor man dansede og festede. På den anden side skorstenen lå bryggerset med gruekedlen, hvorfra der igen var adgang til pigekammer og huggehus. Princippet i denne indretning dannede skole i bøndernes store eller mindre stuehuse i mange, mange årtier.
Det meste af pladsen i de tre udhuslænger anvendtes til opbevaring af korn og øvrige afgrøder. Hver kornsort, især byg, rug og havre, havde sin del af det smalle ladeareal, der var opdelt at tværskillevægge fra ydervæg til ydervæg. Kun en mindre del af udhuspladsen anvendtes til stalde for heste, kvæg og svin.
Opførelsesdata

Årstal: 1600-tallet - 1730
Bygningsændringer og ombygninger:
Udflyttet fra Gevninge 1787-88.

Adresse

Abbetvedvej, Gevninge
DK-4000 Roskilde

Byggeriets øvrige parter

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Bondegård

Referencer
Peter Brogaard, Hakon Lund og Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Danmarks Arkitektur, Landbrugets huse, Gyldendal 1980. "
LinksFORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE