Assens, Østergade 38 og Plums Tømmerlade

Arkitekt:

Ukendt

Brødrene Niels Munk Plum og Frederik Plum erhvervede i 1876 ejendommen Østergade 38, hvor familien i de følgende årtier udviklede et af landsdelens betydeligste købmands- og handelshuse.
Forhuset blev indrettet til butik, kontor og boliger og sidebygningerne anvendtes til stalde, magasiner og tjenesteboliger. Plum-brødrenes foretagsomhed med bl.a. savværksdrift, ægpakkeri, opdræt af stude og senere opbevaring af tobak og handel med byggematerialer betød bygningsudvidelser på den flere tønder land store grund.
I gården tilføjedes en velfærdsbygning med en af landets få skænkestuer samt badmintonhal ovenover og på arealerne bagved opførtes den imponerende tømmerlade, der har et areal på over 1300 kvm i tre etager - foruden to tagetager. Den store gulmalede lade, opført i 1915, er ubetinget en af landets største træbygninger. Den fungerede som trælager frem til 1980'erne, hvor aktiviteterne i købmandsgården ophørte. Plums Tømmerlade står nu ubenyttet og blev fredet i 2003.
I 2007 blev der fremlagt et forslag til en boligbebyggelse rundt om træladen. Det er dog ikke realiseret.
Forhuset stammer helt tilbage fra det 16. århundrede, hvor det også funderede som handelshus. Siden 1950'erne har bygningen haft forskellige funktioner, bl.a. lægepraksis. Den er efter en ombygning i 1994 indrettet som en museumsudvidelse til nabobygningen, Willemoesgården.
Opførelsesdata

Årstal: 1914 - 1915
Bygningsændringer og ombygninger:
Østergade 38, Plums Gård, med skænkestue, tobakslade og tømmerlade, opført 1915 og fredet 2003. Forhuset indgår i Willemoesgårdens museum 1994.

Adresse

Østergade 38
DK-5610 Assens

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Plum

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Købmandsgård og handelshus

Referencer
Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 2, Politiken 1969. Gyldendal: Den Store Danske Encyklopædi. Ole Meyer: De tavse bygninger. Aristo. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE