Ringsted Fælleskrematorium

Arkitekt:

Henning Larsens Tegnestue A/S, arkitekter MAA

Nye krav til røggasrensning og miljømæssige hensyn er årsag til, at der er opført et nyt fælleskrematorium i Ringsted, der afløser otte krematorier på Sjælland og Lolland-Falster. Samtidig er der lagt vægt på at skabe et fleksibelt krematorium med plads til forskellige trosretninger og traditioner. Den omgivende grund kommer endvidere på længere sigt til at fungere som skovkirkegård, hvor de pårørende får mulighed for selv at nedsætte urnen.
Krematoriet er tegnet med respekt og omtanke for den funktion, det skal varetage. I modsætning til kapellet er der i dette krematorium sat fokus på, at man kan følge kisten hele vejen. I krematoriet bæres kisten fra rustvognen til et fredfyldt rum, hvor de pårørende har mulighed for at sige et sidste farvel. Fra dette rum er der mulighed for at se ind i ovnrummet og overvære brændingsprocessen, når den afdøde kremeres.
Selve det tolv meter høje ovnrum i det nye krematorium er et lyst og smukt lokale med højtsiddende lysindtag på de øst- og vestvendte gavle og med åbninger mod skoven, hvorfra det skiftende dagslys siver ind og rammer vægge og det bølgende loft. Rummet er primært udført i gråmeleret murværk med gulve i matgrå granit og fritstående ovne i stål med en koksgrå overflade. Det skaber en god og værdig atmosfære for både stedets medarbejdere og de pårørende.
Krematoriet tegner sig som en enkel, flad bygning i ét plan med den højloftede ovnhal i midten. Det er et både ophøjet og rationelt hus med uhindret offentlig adgang - inspireret af Friis & Moltkes Bispebjerg Krematorium fra 2002. Bygningen har rene flader opført i forskellige typer kvalitetstegl med en stoflig og sanselig tekstur. Det er beliggende i Benløse nordøst for Ringsted som nabo til en park med det historiske Kærup Gods.
Opførelsesdata

Årstal: 2012 - 2013

Adresse

Kærup Parkvej 1
DK-4100 Ringsted

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Fælleskrematoriet Sjælland og Lolland-Falster I/S
Ingeniør: Damgaard A/S, FRI
Landskabsarkitekt: Birgitte Fink, arkitekt MDL, MAA
Entreprenør: Elindco Byggefirma A/S

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Krematorium

Referencer
Petersen 29-2013. "
Ringsted Fælleskrematorium
Ringsted Fælleskrematorium
Ringsted Fælleskrematorium
Ringsted Fælleskrematorium
Ringsted Fælleskrematorium
Ringsted Fælleskrematorium
Ringsted Fælleskrematorium

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE