Danmarkshusene, Rødovre

Arkitekt:

Tegnestuen Vandkunsten ApS

Danmarksgrunden i Rødovre har oprindelig tilhørt flyttefirmaet Møbeltransport Danmark, deraf navnet. Nu er området bebygget med traditionelle rækkehuse i skiftevis to og tre etager, der er inspireret af grundens markante kileform, hvilket giver husstokkene en let krumning og skaber en klædelig, buet rumlighed mellem husene. De bløde bueslag giver husene deres helt egen identitet.
Bebyggelsen har fine landskabelige relationer til det nærliggende militære voldanlæg, Vestvolden, mod øst og kanalen med de store og tætte træbeplantninger mod nord. Til husene er der tilstræbt et arkitektonisk udtryk, der afspejler et industrielt udtryk uden at signalere det konventionelle kassebyggeri og opnår hermed en balance mellem nutidig arkitektonisk fortolkning og en klassisk arkitektonisk tilgang.
Byggeriet er en almenbolig+bebyggelse i henhold til lavenergiklasse 2015. Byggesystemet er baseret på bygningsmoduler, som produceres på fabrik og monteres på byggepladsen. Boligerne får en god tilførsel af dagslys, idet de er dobbeltsidigt belyste og har en stor andel af høje vinduer i facaderne.
Formålet med almenbolig+ er at etablere en ny generation billige almene boliger. Huslejen i de nye boliger søges sænket som en kombination af nye måder at bygge, finansiere og drive almene boliger på.
Den industrialiserede tilgang til projektet er understreget i alle detaljer af byggeriet, hvor boligerne eksempelvis får deres lys fra et stort vindueselement, hvilket muliggør stor variation i udtrykket, som igen er fastholdt i et grundlæggende homogent og repeterende facadeudtryk. Facaden er udført med en skiferbeklædning, der giver facaden en arkitektonisk karakter og understreger en vandrethed, som spiller sammen med byggeriets vertikale vindueselementer. Stuetagen er beklædt med lister i cedertræ - et materiale som kræver begrænset vedligeholdelse.
På hustagene er integreret landets foreløbig største solcelleanlæg i den almene boligsektor. De 1.000 solcellepaneler producerer årligt 210.000 kWh, hvilket sparer beboerne for cirka 450.000 kr. i årlige eludgifter.
Opførelsesdata

Årstal: 2011 - 2013

Adresse

Brunevang 101-155
DK-2610 Rødovre

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Boligselskabet AKB
Ingeniør: Sloth Møller A/S
Landskabsarkitekt: Tegnestuen Vandkunsten ApS
Entreprenør: GVL Entreprise A/S
Konsulent: Dominia A/S (bygherrerådgiver)

Anvendelse

Hovedfunktion : Støttet boligbyggeri
Bygningsart : Rækkehuse
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i indbudt konkurrence 2011. Hædrende omtale af Byggeri 2013.

Referencer
Byggeplads.dk 4-2013. Byggeri 10-2013. "
Danmarkshusene, Rødovre
Danmarkshusene, Rødovre
Danmarkshusene, Rødovre

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE