Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige

Arkitekt:

Henning Larsens Tegnestue A/S, arkitekter MAA

Funktionerne i den centrale del af Kiruna i det nordlige Sverige må frem til 2035 holde flyttedag - fordi omfattende minedrift af jernmalm og andre mineraler har undermineret byens centrum. Kirunas rådhus - tegnet af danske Henning Larsens Tegnestue - er det første hus, der genopføres i ny skikkelse. Senere flyttes 2.500 lejligheder samt kontorer, erhvervs-, skole- og sundhedsbyggeri i den omfattende plan.
Rådhuset består af et indre og et ydre bygningsvolumen, der bliver et dynamisk mødested for politikere og borgere i forbindelse med sociale og kulturelle arrangementer. Den inderste bygning er udformet som en krystal, inspireret af den enorme koncentration af jernmalm i områdets undergrund. Krystallen er offentligt tilgængelig og rummer både udstillingsrum, værksteder, byrådssal, møderum og balkoner, som er stablet oven på hinanden op igennem bygningen.
Den yderste bygning svæver som en ring rundt om krystallen og beskytter den mod regionens barske vejrforhold. Her indrettes kontorer til medarbejderne i kommunens forskellige forvaltninger. Ringen symboliserer demokrati, fællesskab og sammenhold. Den henvender sig med sin runde form til hele byen.
Der er offentlig adgang til rådhuset via et trappeforløb, hvor man enten kan bevæge sig gennem den aktuelle udstilling eller direkte op på toppen af bygningen. Indeni huset underbygges den demokratiske proces af samspillet mellem kontorerne i periferien og de offentlige funktioner i husets centrum.
Med sin reflekterende overflade vil rådhuset lyse op på lang afstand, samtidig med at det forventes, at bygningen bliver et nyt landemærke for Kiruna. Bygningen erstatter et stykke unik arkitektur fra 1958, tegnet af Artur von Schmalensee.
Opførelsesdata

Årstal: 2013 - 2016

Adresse

Det ny centrum
S-980 00 Kiruna, Sverige

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Kiruna Kommune og LKAB
Ingeniør: WSP Sverige AB
Landskabsarkitekt: Temagruppen Sverige AB
Konsulent: UWE (culture design)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Rådhus
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 2013.

Referencer
"
Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige
Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige
Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige
Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige
Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige
Kirunas nye rådhus, Krystallen, Sverige

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE