Valby, Bjerregårdsvej 16 B, Onkel Toms Hytte

Arkitekt:

Ukendt

Udover de oprindelige villaer, der er tegnet til stedet, rummer Bjerregårdsvej nu også en specialitet, der er flyttet hertil fra Folke Bernadottes Allé ved Østerport Station og genopbygget 2009.
Det er Onkel Toms Hytte, der lå i vejen for en sporudvidelse af baneterrænet. Københavns Kommune ville helt skrotte huset, men navnlig Hovedstadens Forskønnelse med Michael Varming i spidsen fik reddet det særprægede hus og Erling Edlund til at genopføre det i Valby.
Bygningen er opført i fem fag i 1905, men udvidet til 13 fag i 1908. Den er smal - kun 320 centimeter bred i stueetagen - fire etager høj og bygget i røde tegl med bindingsværk og udkraget stokværk. Den fungerede først som Frihavnens skibsprovianteringsforretning, senere som vin- og tobaksbutik. Oven på var der beboelse, på et tidspunkt med hele fem mennesker.
I forbindelse med genopførelsen i 2009 blev der etableret en ny bredere kælder med ovenlys ud til haven. Skifertag, gavle, kviste og bindingsværk er omhyggelig fornyet og istandsat ligesom drageudsmykningen, der korresponderer fint med de samme figurer, der pryder genbohuset i nr. 15. Onkel Toms Hytte anvendes i dag som mødelokaler.
Opførelsesdata

Årstal: 1904 - 1908
Bygningsændringer og ombygninger:
Oprindeligt opført på Folke Bernadottes Allé ved indgangen til Frihavnen 1904-05. Udvidet til den nuværende størrelse 1908. Flyttet til Bjerregårdsvej i Valby 2009 og efterfølgende renoveret.

Adresse

Bjerregårdsvej 16 B
DK-2500 Valby

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Louis Islin og Edlund A/S (2009)
Konsulent: Erik Møller Arkitekter (restaurering)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Oprindelig skibsprovianteringshandel
Særlige aspekter: Præmieret af Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse 2013.

Referencer
Peter Olesen og Johan Zimsen Kristiansen (red.): Edlund. Edlund A/S, 2011. Peter Olesen og Torben Petersen (foto): Overraskende København. Gyldendal, 2011. Politiken 21-12-2011. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE