Risskov, Bendts hus

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Villaen i Risskov hører til Friis & Moltkes pionerarbejder inden for énfamiliehus-kategorien. Den er opført som statalånshus og er især inspireret af Jørgen Bos eget hus i Hjortekær fra 1954, hvor krydsende hvide mure med en overliggende taghat er et karakteristisk hovedmotiv.
Derimod kopierer de to arkitekter ikke de eksklusive materialer og forfinede detaljer, som Bo anvendte. De er tilhængere af rå strukturer med i dette tilfælde mursten og træ som ramme for bemærkelsesværdige fine rum med et autentisk udtryk.
Ankomsten til huset foregår langs carporten og den hvide mur, der deler grundstykket i en vest- og østhave. Den vestlige del af huset rummer opholdsstue og pejs i tilknytning til terrasse og have, den østlige del soveafdeling og hobbyrum, der er hævet en halv etage for at skabe udsigt over Aarhus-bugten fra balkonen. Herunder er der bekvemt anbragt en række birum.
Huset er opført af mursten, der er hvidkalkede ud- og indvendigt. Vinduer og overvægge i gavlene er stolpekonstruktioner i ru fyrretræ, der er mørkt imprægneret. Taget blev dækket af sort asfaltpap. Huset varslede en solid tiårig periode med mere end 50 fremragende énfamilieboliger, nogle også påvirket af Utzons eget hus og hans muromkransede gårdhuse, der alle er subtile i deres tilgang til kvalitetsarkitektur.
Opførelsesdata

Årstal: 1957 - 1958

Adresse


DK-8240 Risskov

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Bendt
Ingeniør: Søren Abrahamsen & H. P. Nielsen

Anvendelse

Hovedfunktion : Bolig
Bygningsart : Énfamiliehus

Referencer
Arkitektur DK 6-1959, side 228. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke, Arkitektens Forlag, 1997. Michael Sheridan: Mesterværker. Strandberg Publishing, 2011. "
LinksFORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE