Bruun & Sørensen, Århus (nu udlejningsejendom)

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S, arkitekter MAA

Varme- og elinstallationsfirmaet Bruun & Sørensen opførte i 1962 et nyt karakterfuldt industrihus på Åboulevarden midt i Aarhus - på et tidspunkt, hvor den type bygninger godt kunne tolereres i en tæt bymæssig bebyggelse og hvor Aarhus Å var rørlagt under gaden. Siden er konjunkturerne som bekendt vendt i mere miljømæssig og rekreativ retning - og huset har fået nye funktioner.
Bygningen blev opført i seks etager med værkstedslokaler til fremstilling af bl.a. elektriske tavler og signalanlæg samt mindre værkførerkontorer på de fem etager. På den øverste sjette etage blev der indrettet en herskabelig bolig med taghave for firmaets leder. Adgangen til etagerne sker via trappe og elevator til altangange på gårdsiden. Herfra foregik også varetransporten med kran og elevator, mens huset rummede produktionsfaciliteterne.
Til konstruktionen er anvendt enkle, bærende jernbeton-elementer dimensioneret til svære belastninger. Den prægnante facade mod Åboulevarden er også udført i beton støbt mod forskalling af sandblæste, ru brædder. De karakteristiske horisontale lameller foran vinduesbåndene er udført af strengbeton. De havde til formål dels at virke som solafskærmning, dels hindre indblik til opstillingerne i industrilokalerne. Ved siden af porten blev der oprindelig opsat en dekorativ jernskærm med emaljering af maleren Emil Gregersen. Den eneste skiltning på facaden udgjordes af firmaets elegante navnetræk.
I 1979 kom selskabet i alvorlige økonomiske vanskeligheder, da dets tilgodehavender i Iran blev indefrosset efter den islamiske revolution. Firmaet blev opsplittet og solgt, og det oprindelige Bruun & Sørensen erklæret konkurs i 1983. Nu er ejendommen udlejet til forskellige kontorformål samt bar og café i stueetagen, der indgår i det blomstrende byliv langs den nu frilagte Aarhus Å.
Opførelsesdata

Årstal: 1960 - 1962
Bygningsændringer og ombygninger:
Bruun & Sørensen gik konkurs og lukkede i 1983. Fungerer nu som udlejningsejendom.

Adresse

Åboulevarden 22
DK-8000 Århus C

Byggeriets øvrige parter

Konsulent: Emil Gregersen (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Industri
Bygningsart : Industrihus med lager og kontorer

Referencer
Arkitektur DK 6-1962, side 247, og 2-2013, side 31. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke. Arkitektens Forlag, 1997. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE