Roskilde Kloster (Roskilde Adelige Jomfrukloster)

Arkitekt:

Ukendt

Hovedbygningen til Roskilde Kloster er opført af herremanden Mogens Godske i 1565, da han erhvervede grunden, hvor der før Reformationen havde ligget et katolsk sortebrødrekloster, der blev nedrevet i 1558. Godske anvendte klostrets gamle munkesten, der nu indgår i den sengotiske bygning med trappegavle. I de følgende årtier blev hovedbygningen udvidet med to fløje og ombygget, inden den i 1699 omdannedes til et protestantisk frøkenkloster. I 1906 tilføjede Jens Ingwersen yderligere en ny beboelsesfløj i den oprindelige byggestil, således at anlægget fremstår som en helhed, der nu er fredet.
I den nederste etage findes en forsamlingssal, der stadig tjener som spisesal og salon, dog ikke længere for damerne, men for husets nuværende kvinder og mænd, enlige eller ægtepar, der kan leje de ni ældreboliger. På øverste etage er indrettet en enestående riddersal med vægge beklædt med gyldenlæder og bibelske malerier fra 1700-tallet i kassetteloftet. I en af sidefløjene er der endvidere et lille kirkekapel.
Opførelsesdata

Årstal: 1565 - 1571
Bygningsændringer og ombygninger:
Sortebrødreklostret for dominikanerne blev oprindeligt opført i 1200-tallet. Ved Reformationen 1536 lukkedes alle klostre i Danmark, også dette. Sortebrødreklostret blev nedrevet 1558. Mogens Godske købte grunden 1565 og opførte en mindre herregård (den nuværende midterfløj), bl.a. med klostrets gamle munkesten. Udvidelse af Peder Reedtz ca. 1670. Et protestantisk frøkenkloster blev oprettet af Berte Skeel og Margrethe Ulfeld i bygningerne 1699. Restaureringer 1856 og 1891. Ny sidefløj af Jens Ingwersen 1906. Roskilde Adelige Jomfrukloster sammenlagt med Odense Adelige Jomfrukloster 1974. Roskilde Kloster er nu en selvejende stiftelse.

Adresse

Sankt Peders Stræde 8
DK-4000 Roskilde

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Mogens Godske Bjelke

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet boligbyggeri
Bygningsart : Oprindelig kloster, nu ældreboliger

Referencer
Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 2. Politikens Forlag, 1969. Gyldendal: Den Store Danske Encyklopædi. "
Links

http://roskildekloster.dk/historie.html

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE