Fjerde Maj Kollegiet, Århus

Arkitekt:

Arkitektfirmaet C. F. Møllers Tegnestue, arkitekter MAA

Der var to væsentlige årsager til etableringen af en række 4. maj kollegier i Danmark. Dels ønskede man at sætte nogle monumentale mindesmærker for frihedskampen under Anden Verdenskrig. Og dels ønskede man en forbedring af boligforholdene for de studerende. Ønskerne blev forenet i flere uddannelsesbyer, bl.a. i Aarhus med opførelsen af et nøgternt kollegiebyggeri i en karré ved Ringgaden i cykelafstand fra Universitetet.
Kollegiet består af fire fløje, der lukker sig om en grønnegård med en beplantning af gamle frugttræer, der stammer fra de kolonihaver, der oprindelig lå på grunden. De 55 værelser er orienteret ud mod omgivelserne, mens dagligstue, forsamlingssal, andre fællesrum og gangforløbet henvender sig til gården.
Fløjene er i én etage med svage knæk og små tagspring for at korrespondere med dimensionerne i det omgivende énfamiliehuskvarter. Bygningerne er opført af gode danske materialer, rødbrune teglsten med mørkebrune fuger til murværket og røde, svedne teglsten til de store tagflader.
Kollegiets arkitekt, C. F. Møller, har i øvrigt i samme karré bygget Møllevangskirken, Tandlægekollegiet, Musikkonservatoriet og Handelshøjskolen.
Opførelsesdata

Årstal: 1949 - 1950

Adresse

Fuglesangs Allé 24
DK-8210 Århus V

Byggeriets øvrige parter

Ingeniør: O. Lock-Hansen og Søren Jensen

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet boligbyggeri
Bygningsart : Kollegium

Referencer
Arkitekten M 4/5-1951, side 78. Mads Møller: Romantik og snusfornuft. Arkitektfirmaet C. F. Møllers Tegnestue. Privattryk, 1993. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE