Københavns Multiarena, Copenhagen Arena, Ørestad

Arkitekt:

3xN (Nielsen, Nielsen & Nielsen), arkitekter MAA

Efter ti års diskussioner får København sin nye multiarena med plads til 12.500 tilskuere til sportskampe eller 15.000 til koncerter. Arenaen bliver placeret i Ørestad Syd, og dens djærve arkitektur med en plint og en overdel er et udtryk for en stærk nordisk tradition, hvor funktion, design og byggeteknik har en samordnet høj kvalitet.
Udformningen udtrykkes i hovedprincippet i byggeriet med den nederste del, Plinten, og den øverste del, Hatten. Stueetagen nederst indeholder restaurant og café samt andre funktioner i indskæringer og lommer, der kan anvendes til kvarterets beboeraktiviteter, markeder osv., også uden for arenaens åbningstid. Inde i plinten er der også reserveret plads til de såkaldte "loading-områder", hvor store køretøjer kan losse og laste udstyr til koncerter og shows.
Ovenover ligger Hatten med faste tilskuerpladser på de tre sider og en scene i den ene ende, der kan erstattes af yderligere en tribune ved sportsarrangementer. Publikum kommer op til indgangene via tre store trapper. På den måde kan der bl.a. afholdes store håndboldstævner og koncerter med verdensnavne som Lady Gaga eller Paul Simon. Den ovale facade vil blive semitransparent med 70 cm brede tegllameller i varierende højder med glas ind imellem. Plintens organisk formede pladser og nicher vil bidrage til at regulere de mange tilskueres færden.
Multiarenaen er beliggende på et areal i Ørestad Syd, hvis masterplan til et nyt kvarter er udarbejdet af Tegnestuen Vandkunsten. Planen adskiller sig markant fra resten af Ørestad med en mindre skala, en større tæthed og stor variation i bygningernes drøjde og højde, hvilket har været styrende for udformningen af storhallen. Planlæggerne håber nu på, at arenaen vil kunne spille en rolle som dynamo for udviklingen af den ny bydel med boliger, butikker og skøjtehal. Men realiseringen af byen kan dog godt trække ud en rum tid bl.a. på grund af konkurrencen fra andre byudbygningsområder i København.

.
Opførelsesdata

Årstal: 2013 - 2015

Adresse

Hannemanns Allé, Ørestad Syd
DK-2300 København S

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Cphx P/S, Københavns Kommune og Realdania
Ingeniør: Arup og ME Engineers
Landskabsarkitekt: Planit
Konsulent: Vandkunsten (masterplan) og HKS Architects (arenaspecialist)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Sports- og koncerthal
Særlige aspekter: Førstepræmieforslag i indbudt projektkonkurrence 2012.

Referencer
Politiken 7-06-2012. "
Københavns Multiarena, Copenhagen Arena, Ørestad
Københavns Multiarena, Copenhagen Arena, Ørestad
Københavns Multiarena, Copenhagen Arena, Ørestad
Københavns Multiarena, Copenhagen Arena, Ørestad
Københavns Multiarena, Copenhagen Arena, Ørestad

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE