Helsingør, Strandgade 55, Jacob Willumsens Hus

Arkitekt:

Ukendt

Et af Helsingørs huse med den rigeste facadeudsmykning er dette smalle stenhus, opført 1592 af en tilflyttet nederlænder, Jacob Willumsen, der i 1568 fik tilladelse til at bosætte sig i byen som badskærer. Huset er kun fire fag bredt, men vender dog langsiden mod gaden. Facaden har oprindelig været kronet af en gavlkvist over midterpartiet.
Facaden er som Kronborgs udsmykket efter den italiensk-flamske renæssances regler med vandrette, profilerede sandstensbånd og herimellem lodrette, ornamenterede sandstenspilastre. I nederste stokværk er opdelingen foretaget med halspilastre, i den mellemste etage med herme- og karyatideprydede pilastre, hvis joniske kapitæler og konsoller bærer de kraftige gesimser. I kontrast til den lyse sandsten har murene oprindeligt været rødkalkede med hvide fuger.
Facaden har direkte forbilleder fra renæssancehusene i Antwerpen, men stilen er også beslægtet med Frederiks 2,s Kronborg, der er bygget få år tidligere. Det ses bl.a. i de hvælvede kælder-kassemater. Det er højest sandsynligt, at barbermesteren har henvedt sig til sine tilbageblevne landsmænd, da han skulle bruge håndværkere til byggeriet.
Opførelsesdata

Årstal: 1592 - 1592
Bygningsændringer og ombygninger:
Istandsat 1958.

Adresse

Strandgade 55
DK-3000 Helsingør

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Jacob Willumsen
Konsulent: J. D. Herholdt (udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Borgerhus

Referencer
Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad, Politikens Forlag, 1969. Acta Visbyensia V, Visby 1976, side 186: H. H. Engqvist, Häuser und Höfe im Ostseegebiet und im Norden vor 1500. Sys Hartmann og Villads Villadsen: Danmarks Arkitektur. Byens huse - byens plan, 1979. Gyldendal: Den Store Danske Encyklopædi. "
Helsingør, Strandgade 55, Jacob Willumsens Hus
Helsingør, Strandgade 55, Jacob Willumsens Hus
Helsingør, Strandgade 55, Jacob Willumsens Hus
Helsingør, Strandgade 55, Jacob Willumsens Hus

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE