Østre Anlæg, København

Arkitekt:

Ove Høegh Hansen

Østre Anlæg er i lighed med Botanisk Have, Ørstedsparken og Tivoli anlagt på Københavns tidligere voldterræn, der blev sløjfet i 1870'erne. Det er anlagt med inspiration fra den engelske havestil af Ove Høegh Hansen i en mere rå udgave end de øvrige mere friserede parker. Som i de andre grønne områder var formålet at få borgerne ud i det fri og at skabe muligheder for socialt samvær.
Her er en del af voldanlæggets gamle stejle skråninger, raveliner og bastioner samt voldgraven og træerne bevaret, det høje græs og vegetationen er uplejet og atmosfæren historisk. Hertil er føjet snoede spadserestier, legepladser, bænke, borde, grillpladser, en populær birkelund samt yndefulde rhododendron- og rosenhaver, anlagt i 1940'erne. Anlægget giver også plads til statuer og monumenter, bl.a. Danmarksmonumentet til minde om Chr. IX og Louises guldbryllup i 1892, placeret på den højtliggende Pücklers Bastion.
Anlægget har afgivet areal til to museer, Den Hirschsprungske Samling og Statens Museum for Kunst, hvis ældre bygninger blev udvidet i 1998.
Opførelsesdata

Årstal: 1870 - 1873
Bygningsændringer og ombygninger:
Statens Museum for Kunst af Vilhelm Dahlerup og Georg Møller 1888-96. Den Hirschsprungske Samling af H. B. Storck 1908-11. Ombygning af Statens Museum for Kunst 1966-69 af Eva og Nils Koppel. Udvidelse af Statens Museum for Kunst af C. F. Møllers Tegnestue 1995-98. Parken fredet i 1969.

Adresse

Sølvgade, Stockholmsgade, Oslo Plads
DK-1307 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Københavns kommune
Landskabsarkitekt: O. Høegh Hansen, V. Fabricius Hansen, Sven-Ingvar Andersson og Svend Kierkegaard
Konsulent: Gottfred Eickoff, Astrid Noack, Poul Isbak, August Aaabye, T. Stein, Viggo Jarl m.fl. (kunstværker)

Anvendelse

Hovedfunktion : Andet byggeri
Bygningsart : Park

Referencer
Havekunst 1921, side 25. Arkitektur DK 4-1990, side 163. Olaf Lind og Annemarie Lund: Arkitektur Guide København, Arkitektens Forlag, 1996. Lulu Salto Stephensen: Danmarks Havekunst II, Arkitektens Forlag, 2001. Annemarie Lund: Guide til Dansk Havekunst, 2002. Ida Haugsted: Nye Tider - Historicisme i København. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2004. "
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København
Østre Anlæg, København

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE