Industriens Hus og De Forenede Bryggerier, København (projekt)

Arkitekt:

Arne Jacobsen

I 1964-65 blev der gennemført en arkitektkonkurrence om et nyt kontorkompleks på hjørnet af Vesterbrogade og H.C. Andersens Boulevard i København. Bygningen skulle opdeles i to og indeholde kontorhovedsæder for dels Industriforeningen, dels De Forenede Bryggerier, der ejede naboejendommen i H.C. Andersen Slottet.
Konkurrencen vandtes af Arne Jacobsen efter uenighed i dommerkomiteen. Han havde udarbejdet et dygtigt og smukt forslag med kubistiske kontorblokke, der udgjorde en kompromisløs og karakterfuld helhed. Industriforeningens blokke mod Vesterbrogade og Rådhuspladsen var veldisponerede i seks etager. I kontrast hertil blev der foreslået et dristigt 11-etagers tårnpræget højhus umiddelbart over for rådhuset og tæt på Tivoli til bryggerierne. Helt tæt på Pantomimeteatret fik den nye biograf sin placering.
Forslaget blev kraftigt diskuteret på grund af dets aggressive fremtoning mod både Tivoli og rådhuset - og efter Arne Jacobsens død 1971 blev det i sidste ende overladt til Erik Møller at udarbejde et nyt projekt til Industriforeningen alene, hvor overgangen til Tivoli blev mildnet. De Forenede Bryggerier opgav helt at bygge på grunden.
Opførelsesdata

Årstal: 1964 - 1965
Bygningsændringer og ombygninger:
Konkurrenceforslag, der ikke er realiseret. Om H.C. Andersen Slottet: Opført af Vilhelm Klein som Kunstindustrimuseum 1892-93. Anvendt som hovedkontor for De Forenede Bryggerier fra 1926. Arkitektkonkurrence om nyt hovedsæde (sammen med Industriens Hus) med Arne Jacobsen som vinder 1965. Senere opgivet. Hotelprojekt af Norman Foster 2006. Møder modstand og opgives. H.C. Andersen Slottet anvendes i dag som kontorer for Tivoli.

Adresse

H. C. Andersens Boulevard 18
DK-1553 København V

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Industrirådet og De Forenede Bryggerier
Ingeniør: M. Folmer Andersen
Landskabsarkitekt: Arne Jacobsen

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Kontor- og forbundshus
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i offentlig konkurrende 1964

Referencer
Arkitekten 15-1965, side 293, og 12-2007. Carsten Thau og Kjeld Vindum: Arne Jacobsen, Arkitektens Forlag, 1998. "
Industriens Hus og De Forenede Bryggerier, København (projekt)
Industriens Hus og De Forenede Bryggerier, København (projekt)

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE